Vid Pumptjärn, som ligger inne i Bastuträsk samhälle, har Bastuträsk samhällsråd under de senaste åren lagt ner mycket krut på att fixa till området. Många timmar har lagt ner på röjning och att få till vandringsstigen runt sjön. En grillkåta har uppförts på området och två grillstugor har placerats runt sjön.
– Nästa steg blir att få till några ställplatser för husvagnar och husbilar intill tjärnen, berättar Gunnar Westermark, en av eldsjälarna bakom satsningen på Pumptjärn.
Detta är andra året som samhällsrådet planterar ut 100 kilo regnbågslax i Pumptjärn. Förra året var det Einar Lestander som drog upp de första fiskarna. I år fanns han också snabbt på plats och efter tre kast blev det napp. Efter en liten stund kunde han håva in sina andra regnbåge.
– Förra året sålde vi 80 fiskekort och i år kommer det nog att bli fler när folk har sett att det går att få bra med fisk här, säger Lars Israelsson, ordförande i Bastuträsk samhällsråd.
Vattnet från Pumptjärn användes för att fylla vatten i vattentornet i Bastuträsk, som uppfördes 1911.
Vattnet fylldes i ångloken via tre så kallade vattenhästar på järnvägsstationen i Bastuträsk. Vart de ursprungliga vattenhästarna tog vägen vet man inte men en vattenhäst som man fått från Norrbottens järnvägsmuseum står nu i Bastuträsk intill vattentornet som försörjde vattenhästarna.
– Vi tror att den stått någonstans efter Haparandabanen, säger Gunnar Westermark.
20 fågelholkar är uppsatta vid Pumptjärn och Lars Israelsson berättar att i stort sett alla holkar är upptagna. Pumptjärn har ”den goda grodan” som sin symbol och i maj varje år invaderas tjärnen av kärlekskranka grodor.
Bastuträsk samhällsråd delar varje år på nationaldagen ut utmärkelsen Guldgrodan till en Bastuträskbo som gjort ett bra arbete för samhället. I år blev det Sandra Viksten som fick utmärkelsen. Hon har bland annat satt i gång en hel del aktiviteter för barn i Bastuträsk.
I lördags öppnade också Romantiska stigen som börjar inne i Bastuträsk.
– Tidigare var den fem kilometer lång men nu har den utökats till åtta kilometer, berättar Lars Israelsson.
Längs stigen, som går längs en rullstensås, finns åtta stationer med olika kärleksdikter som bland annat skrivits av kärlekspoeten Gustaf Nilsson i Gällivare som skrev dikterna till sin fru Elsa.
– Alla som går stigen får ett kärleksdiplom, avslutar Lars Israelsson