Mycket folk hade sökt sig till Bastuträsk Folkets Hus för att lyssna till historier från korvfabrikens historia. Här hölls ett dialogmöte där Holmlundsveteranerna Bertil Karlsson och Inez Aronsson pratade minnen och Bastuträsk Charkuteris nuvarande ägare och vd Mattias Berg berättade om dagsläget för företaget.
Det hela startade 1894 när stambanan kom till Bastuträsk. Då fick bonden Jonas Holmlund från Valliden en idé. Han visste att rallarna hade svårt att få tag på kött så han köpte en tjur för 50 kronor och ledde den till Bastuträsk där den slaktades och köttet såldes.
– Jag började i fabriken som 15-åring 1958, berättar Bertil Karlsson.
Han blev kvar till 1966 när företaget drog ner på personalen eftersom de slutade leverera charkuteriprodukter med tåget upp till Malmfälten.
– Det gick då inte längre att fortsätta med ”Korvpilen” eftersom vi inte hade en riktig kylvagn utan bara ställde in ishinkar i järnvägsvagnen, säger Bertil.
Han kom tillbaka till Holmlunds 1975 och sedan blev han kvar där till pensionen.
Familjen Holmlund drev fabriken fram till 1979 då företaget såldes. 1995 gick företaget i konkurs.
2009 återvände korven till Bastuträsk. Då bildades Topp Chark, som senare namnändrades till Bastuträsk Charkuteri. Bakom nysatsningen stod ett antal personer med anknytning till Bastuträsk, med Mattias Berg i spetsen, som ville föra den stolta traditionen vidare. I år blev Mattias ensam ägare till företaget.
I mars i år gjorde falukorven med det starka varumärket Holmlunds comeback hos Bastuträsk Charkuteri. I den processen spelade Bertil Karlsson en viktig roll eftersom han hade receptet ”i huvudet”.
Under dialogmötet, som modererades av Asta Burvall, etnolog på Skellefteå museum, pratades det också om flera andra händelser under företagets historia och om profiler som arbetat där.
På Holmlundskvällen visades även en utställning om Holmlunds med burkar, pappersförpackningar och tidningsklipp som Lilly Karlsson gjort. Patricia Cowern hade satt samman ett bildspel som främst innehöll bilder från ett fotoalbum som finns i Anna-Lena Erikssons ägo.
Till middag serverades pölsa och arrangemanget avslutades med musik- och berättarföreställningen ”Och störst av allt är pölsan”som framfördes av Birgit Andersson och Birgitta Holmström.
Arrangörer var Alla tiders Norsjö, tillsammans med Skellefteå museum, Bastuträsk samhällsråd, ABF och Norsjö bibliotek.