I maj 2008 köpte May-Brith och Gunnar Westermark järnvägsstationen i Bastuträsk av Jernhusen som äger och förvaltar fastigheter som är eller har varit knutna till Sveriges järnvägsnät.
– Anledningen till köpet var att vi blivit för trångbodda med min elfirma Dr. El som vi då hade i den gamla biografen. Vår hyresgäst Daniel Olsson, som drev en webbutik där, behövde hela huset för sin verksamhet, berättar Gunnar Westermark.
Nu flyttade Dr. El in med sitt lager i stationen och upprustningen påbörjades av huset som byggts på 1960-talet. Redan i augusti 2008 var de i gång med försäljningen av fika till resenärerna.
– Från början gjordes det via lilla dörren för resgods där det numera står en ny kaffeautomat. 2010 invigde vi lokalen bakom väntsalen som café och till försäljning av hantverk och mathantverk, säger Maj-Britt Westermark.
Nästa etapp i utvecklingen var att skapa en konferenslokal på övervåningen.
– Den används numera ganska ofta för olika typer av studiecirklar och möten, bland annat av Företagarföreningen i Bastuträsk, berättar Gunnar.
Vy Tåg, som kör nattågen, har ett nära samarbete med Café Mötesplatsen. De som åker i 1: a klass eller sovvagn på nattåget och ska till Skellefteå får sedan i november 2022 med sig en frukostpåse på bussen från Café Mötesplatsen.
– Vy Tåg tycker att det blev en mycket lyckad lösning, berättar Gunnar.
Café Mötesplatsen har också fått rycka ut många gånger när det har uppstått problem med nattågen och det behövts hjälp med fika och mat till strandsatta resenärer.
– En gång minns jag speciellt. Vi var hos vår dotter iGärdsmark och fick då åka snabbt till McDonalds i Skellefteå och köpa 115 ostburgare som Vy Tåg behövde till ett tåg som stod stilla på stationen i Jörn på grund av ett kontaktledningsbrott. Genom åren har vi också levererat massor av mackor i liknande situationer, säger May-Brith Westermark.
I dag är det Ali Dawran Nabi Zada som sköter caféet. Han kom från Afghanistan till Bastuträsk som flykting och sedan augusti 2018 har han ett heltidsjobb här efter att ha sökt massor med jobb.
– Jag hade då haft två strokes och orkade inte med att på egen hand driva caféet. Han kom som en räddande ängel och vi såg hans kapacitet i den då mycket blyge unge mannen, berättar Maj-Brith som också blev Alis svensklärare. Hon har nämligen arbetat 26 år som lärare.
– Hon var en tuff lärare och det gav resultat, inflikar Ali Dawran Nabi Zada.
På Café Mötesplatsen har Maj-Brith haft många nyanlända som arbetstränat och hon har också hållit i hantverkskurser för både
svenska och nyanlända kvinnor.
Café Nyfiket är en populär träff som genomförs varje månad på Mötesplatsen. Det är ett samarrangemang mellan Mötesplatsen, ABF mitt i Lappland och Norsjö kommun där man varje gång bjuder in människor som har olika roller i samhället.
– På dessa möten samtalas det livligt kring hur vi kan förbättra Norsjöbygden, säger Gunnar.
Maj-Brith och Gunnar Westermark berättar om möten som skett här och som lett till att människor fått nya vänner i livet.
– Det känns jättebra och för oss har alla möten som vi själva gjort med gäster och resenärer berikat våra liv, säger Gunnar Westermark.
– På caféet har vi ingen TV utan här är det möten som gäller, avslutar Maj-Brith Westermark.