20-åring som fått fart på utvecklingen i Bastuträsk

Affärshotellet Fabriken i Bastuträsk AB firar i år sitt 20-årsjubileum. 2003 tog fem företag i samhället över den nedlagda betongfabriken. Det var en viktig investering för företagsamheten i Bastuträsk och idag är alla lokaler uthyrda.

Jenny Lundh, är sedan ett år tillbaka styrelseordförande för Fabriken.

Jenny Lundh, är sedan ett år tillbaka styrelseordförande för Fabriken.

Foto: Lars Westerlund

Bastuträsk2023-09-29 07:00

– Jag skulle vilja påstå att när vi kom i gång med Fabriken så vände den negativa utvecklingen i Bastuträsk, säger Peter Lundh, som driver Peter Lundhs Åkeri. 

Hans företag var ett av fem som skapade affärshotellet. Ett annat var JP Gräv som då drevs av Josef Karlsson och Peter. De övriga tre var TWT Kran som då drevs av Thomas Westermark, Wikström & Söner Åkeri som ägdes av Jerry och Kent Wikström och Söderströms Grus med Kjell och Nils Södermark vid spakarna.

undefined
TWT Kran som drevs av Thomas Westermark var ett av företagen som grundade Fabriken.

Innan vi går in på Fabrikens 20 åriga historia kan vi backa bandet till slutet av 1940-talet när Bodenföretagaren Bengt Sander etablerade en betongfabrik i Bastuträsk. Betong Sander byggde ut anläggningen 1959, 1969 och 1979.

– Det var den sista utbyggnaden som knäckte bolaget som tappade sin likviditet och gick i konkurs, berättar Thomas Westermark, som började sin yrkesbana hos Betong Sander som 14-åring för 61 år sedan.

undefined
Fabriken sålde i fjol sin del av Bastuträskterminalen till Holmen.

Contractor Prefab tog över anläggningen och drev den en tid innan de gick i konkurs. Sedan kom Nils-Gunnar Larsson in som ägare och han sålde i sin tur anläggningen till Strängbetong som 1998 valde att lägga ner produktionen här. Den var under några år deras reservfabrik men kallställdes 2001. När Strängbetong året därpå började montera ner traverserna i fabriken valde de fem företagarna i Bastuträsk att lägga ett bud på anläggningen för att rädda den.

undefined
"Efter en hel del förhandlingsvändor kom vi överens om ett övertagande av den 14 500 kvadratmeter stora fabriken", berättar Jerry Wikström.

– Och efter en hel del förhandlingsvändor kom vi överens om ett övertagande av den 14 500 kvadratmeter stora fabriken, säger Jerry Wikström.

2003 registrerades Fabriken i Bastuträsk AB och i takt med att nya hyresgäster kom in värmde de upp del efter del av lokalerna.

– Vi delägare nyttjade själva delar av lokalerna och tidiga externa hyresgäster var bland andra Bergteamet och Dyno Nobel, säger Peter Lundh.

Stora företag som Boliden och Skellefteå Kraft finns numera med bland hyresgästerna och även ett flertal mindre företag inom ett brett spektrum av branscher.

Huset som byggdes 1979 nyttjas som allmänna lokaler där man kan fika, äta och byta om.

– Här har vi också skapat ett gym och har en bastu. Dessutom finns det kontorsplatser att hyra, berättar Jenny Lund, som för ett år sedan tog över posten som ordförande i Fabriken efter Jerry Wikström.

undefined
"Vi hoppas att Basen i framtiden ska kunna nyttjas till någon större industrietablering i Bastuträsk" säger Jenny Lundh.

Från början hade man tänkt riva betongfabrikens gamla kontor, men dessa har också rustats upp och används bland annat som konstateljé av tre lokala konstnärer.

Fabriken har också gjort i ordning mindre lokaler inne i fabriken som lokalbefolkningen kan få hyra för hobbyjobb eller förvaring.

– Detta blev mycket populärt, berättar Jenny.

Fabriken äger också anläggningen Basen i Bastuträsk som består av en hektar stor betongplatta.

undefined
Basen i Bastuträsk har en yta på en hektar.

– Den fabriken byggdes 1979 av företaget Gunbo Fritid som dock hann gå i konkurs innan de fick i gång någon verksamhet, säger Thomas Westermark.

Kila Möbler tog över och drev företaget några år innan de valde att koncentrera tillverkningen av möbler till sin fabrik i Nyköpingtrakten. Entreprenören Thorbjörn Holmlund har övertagit fastigheten i omgångar och drivit verksamhet innan byggnaden flyttades. Fabriken tog över plattan för tre år sedan.

– Vi hoppas att den i framtiden ska kunna nyttjas till någon större industrietablering i Bastuträsk, säger Jenny Lundh.

undefined
"Jag skulle vilja påstå att när vi kom i gång med Fabriken så vände den negativa utvecklingen i Bastuträsk", säger Peter Lundh.

Fabriken har också ett dotterbolag i form av Bafutec Bostäder AB som startades 1995 av Företagarföreningen i Bastuträsk i samarbete med lokala företagare. Under åren har Bafutec, utökat fastighetsbeståndet och har idag 18 hus i samhället, med 75 lägenheter.

– I stort sett alla lägenheter är uthyrda, berättar Jenny.

En annan stor satsning i Bastuträsk som var Fabriken var delaktig i och delägare av var Bastuträskterminalen som används till omlastning från väg- till järnvägstransport och vice versa. 

– I fjol sålde vi vår del av terminalen till Holmen som nu står inför att genomföra en stor investering här, vilket känns mycket bra, säger Jerry Wikström.

undefined
Jenny Lundh, är sedan ett år tillbaka styrelseordförande för Fabriken.

Fabriken omsätter cirka åtta miljoner kronor om man räknar in Bafutecs omsättning. Företagen har gemensamt sex anställda, som, förutom arbete i fabrikslokalen, även sköter om Bafutecs hyreshus och annan extern uthyrning.

– Vi gör allt vi kan för att den positiva utvecklingen i Bastuträsk ska fortsätta, avslutar Jenny Lundh.

Betong

Betong är ett kompositmaterial bestående av fin och grov ballast sammanbundet av cementpasta (cement och vatten). När dessa material blandas fås en formbar massa som relativt snabbt hårdnar och sedan härdar över tid till en hög hållfasthet. Betong är under senare tid det näst mest konsumerade materialet, efter vatten med en total tillverkning på ungefär 32 miljarder ton per år.Betong används för all typ av byggnation, såsom bostäder, skolor, sjukhus och infrastruktur.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!