100-årsjubileum för unik kiosk i Bastuträsk

I år firar den första pressbyråkiosken i Bastuträsk sitt 100-årsjubileum. Byggnaden, som är den enda av sitt slag i originalskick, uppfördes 1924 och användes till 1939 när det uppfördes en större kiosk vid järnvägsstationen.

Gunnar Westermark, Maj-Britt Hägglund Westermark och Ali Dawran Nabi Zada, som driver Bastuträsk Järnvägsstation framför den gamla pressbyråkiosken.

Gunnar Westermark, Maj-Britt Hägglund Westermark och Ali Dawran Nabi Zada, som driver Bastuträsk Järnvägsstation framför den gamla pressbyråkiosken.

Foto: Lars Westerlund

Bastuträsk2024-08-09 05:00

Nyheten i korthet

  • Den första pressbyråkiosken i Bastuträsk firar sitt 100-årsjubileum i år. Kiosken som är den enda av sitt slag i originalskick, byggdes 1924.
  • Kiosken, som ursprungligen var för liten för att sälja pocketböcker, fick en större ersättare 1939. Den gamla kiosken köptes 2009 av Gunnar Westermark och Maj-Britt Hägglund Westermark och renoverades till sitt ursprungliga utseende.
  • Inför 100-årsfirandet planerar ägarna att bjuda in kungen. Sedan 2018 används den gamla kiosklokalen som ett samhällsrum med olika tjänster, inklusive fotvård.

1923 beslutade Svenska Pressbyrån att placera ut kiosker vid varje tågstation i Sverige. Detta för att kunna distribuera tidningar i hela landet. Tio olika kioskmodeller togs fram vid olika fabriker. I Slottsbron i Värmland skapades modellen Haninge.

Den första pressbyråkiosken i Bastuträsk byggdes just i Slottsbron och fraktades på järnvägen upp till Bastuträsk där den placerades strax norr om stationen. Här kunde nu både resenärer och de boende i Bastuträsk bland annat köpa tidningar, tobak, choklad och vatten från Margit Vinter som var den första som arrenderade kiosken. Året därpå togs den över av Elna Lundgren och Matti Bengtsson. 

undefined
Den första pressbyråkiosken i Bastuträsk.

– Efter en tid började man också sälja pocketböcker i kiosken och då blev den alldeles för liten. 1939 byggdes en ny kiosk söder om stationen, berättar Gunnar Westermark, som tillsammans med Maj-Britt Hägglund Westermark driver Bastuträsk Järnvägsstation sedan 2008.

Det var de som 2009 köpte den gamla bortglömda kiosken som då fungerade som en sovstuga i Åsträsk.

undefined
Maj-Britt Hägglund Westermark bläddrar bland gamla tidningar som placerats i kiosken.

– Innan kiosken hamnade där hade den varit lekstuga, först hos familjen Hällgren i Torpet och senare hos familjen Boman som bodde i närheten av vattentornet, berättar Maj-Britt Hägglund Westermark. 

Med hjälp av Lundhs åkeri fraktades kiosken med lastbil tillbaka från Åsträsk till Bastuträsk.

undefined
Kassalådan i pressbyråkiosken.

– Det var lite spännande när vi passerade Kattisträsk eftersom spiran då nådde ända upp till telefonledningen. Även passagen genom viadukten i Bastuträsk krävde en hel del finurlighet, säger Gunnar Westermark.

Kiosken renoverades under 2011 till sitt ursprungliga utseende. Bland annat ändrade man utformningen av väggen där luckan satt. Färgen kontrollerades av Skellefteå museum så att det blev rätt kulör.

undefined
"Efter en tid började man också sälja pocketböcker i kiosken och då blev den alldeles för liten", berättar Gunnar Westermark.

– Där hade vi stor hjälp av gamla bilder, experter på Skellefteå museum och den skicklige antikvarieutbildade snickaren Sune Strömberg från Svansele, berättar Gunnar.

Invändigt genomfördes renoveringen 2013 med hyllsystem och bänkskiva innanför luckan.

undefined
Nu fattas bara att sätta upp markiserna.

– Dessutom letade vi fram tidsenliga varor till kiosken, säger Maj-Britt.

2016 tillverkade plåtslagaren Berner Vilmer från Bergsbyns Plåt ett nytt rökrör till kaminen som Maj-Britt hade ropat in på en auktion i Ragvaldsträsk. Dessutom tillverkade möbelsnickaren Bertil Karlsson en kassalåda i björk efter bilder som man fått från Pressbyråns museum.

undefined
"Till det kommande 100-årsfirandet i höst ska vi satsa på att bjuda in kungen, säger Maj-Britt Hägglund Westermark.

– Nu återstår bara att rekonstruera de markiser som satt monterade på skyltfönster vid sidan av affärsluckan, berättar Maj-Britt och visar ett markistyg som de hittat på vinden till järnvägsstationen och som eventuellt kan vara originalet.

Arbetet med renoveringen invändning fick stöd från Konung Gustav VI Adolfs kulturminnesfond.

undefined
Pressbyråkiosken i Bastuträsk har renoverats till originalskick.

– Till det kommande 100-årsfirandet i höst ska vi satsa på att bjuda in kungen, säger Maj-Britt Hägglund Westermark.

1965, när det byggdes en ny järnvägsstation i Bastuträsk, uppfördes också en ny kiosk. Fortfarande var det Elna Lundgren och Matti Bengtsson som drev den. Detta gjorde de fram till 1973 när Karin Stenmark och Gullan Eriksson tog över. Efter dem drevs den av Gunnel Renström och den siste ägaren var Lars-Åke Granath som lade ner kiosken under 1990-talet. Sedan 2018 har lokalen nyttjats som ett samhällsrum med bland annat fotvård.

undefined
Tornet på kiosken.
Pressbyrån

Pressbyrån är ett svenskt detaljhandelsföretag som driver kiosker och servicebutiker, ofta vid eller i anslutning till järnvägsstationer, t-banestationer och bussterminaler.  Alla butiker drivs av franchisetagare. Företaget har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1899 när det utvecklades ur Svenska Telegrambyrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!