Avspärrningar och stort polispådrag kring Adak

I helgen har det varit ett stort polispådrag i trakterna kring Adak och Malå. Pådraget kopplas både till den försvunne Olle Forsberg från Rentjärn och mordet på Gert-Inge Bertinsson från Markaryd i Småland.

19 augusti 2019 19:47

Boende i området som Norran har pratat med vittnar om att det har varit stor aktivitet från och med i fredags med polispatruller, dörrknackning och helikopter.

Dessutom har polisen spärrat av ett område kring en byggnad i de norra delarna av Malå kommun.

– Det är mycket som har hänt här på kort tid. Det är otäckt, jag känner mig otrygg. Det är som att bo i vilda västern, säger en granne.

Flera händelser

Grannen är inte ensam om att känna så efter allt som hänt. Först försvann 80-årige Olle Forsberg från sitt hem i Rentjärn, sedan sågs den falskskyltade Volvon som visade sig tillhöra den mördade 70-årige Gert-Inge Bertinsson i trakterna kring Adak.

Bilen observerades den 1 och 2 augusti och den tredje augusti försvann Olle.

En som undrar vad som egentligen har hänt är Sören Asp från Adak. Han berättar att han kände Olle.

Ute och letat

– Vi jobbade ihop på 80-talet. Det är jättemysko, något måste ha hänt. Det känns väldigt olustigt. Missing People, polisen, Rentjärnsbor och folk med hundar, man har ju sökt hur mycket som helst, säger han.

Det vore skönt att få klarhet. Folk är oroliga.

En som har varit ute och sökt efter Olle är Adakbon Jari Reconius. Dels var han ute och letade i skogarna kring Rentjärn i helgen, dels var ute i trakterna kring Adak på måndagen.

Han berättar att det var 19 personer i tre lag som var ute och letade i helgen. Själv hade han hunden med sig ut i skogen.

Håller koll

– Det var Missing people, allmänhet och polis. Men den mesta polisaktiviteten var kring Adak.

Jari och Sören berättar att det har varit oroligt och hänt saker i området i flera års tid. Därför är byborna vaksamma när de ser okända fordon som körs märkligt.

Det var också en anledning till att de kollade upp och slog larm när de såg den efterspanade Volvon.

Lösning

Nu hoppas Jari, Sören och de andra att gåtan med Olles försvinnande får sin lösning så fort som möjligt.

– Det vore skönt att få klarhet. Folk är oroliga, säger Jari.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Enkvist

Ämnen du kan följa