Bäverdamm sprängdes bort utan tillstånd

Tanken var att ta bort bäverdammen för att öka vattennivån i Åbyälven, men dammen sprängdes bort utan tillstånd. "Jag tycker att grundtanken var god, men det är jättetråkigt om folk blivit rädda", säger mannen som kom på idén.

Bäverdammen som byggts i Åbyälven sprängdes bort utan tillstånd.

Bäverdammen som byggts i Åbyälven sprängdes bort utan tillstånd.

Foto: Mathilda Mattsson

Auktsjaur2021-08-25 17:00

När mannen för några veckor sedan upptäckte att bäverdammen påverkade vattennivån i Åbyälven ville han göra något åt saken. 

– Jag ringde till länsstyrelsen och de sa att man får ta bort bäverdammar själv. Då ringde jag till en kompis som har en grävmaskin och frågade om han kunde gå ner med grävaren. Han sa att det skulle vara bökigt och att vi kanske skulle gå ner själva med hackor och spadar för att ta bort den, säger han.

Kompisen skulle höra av sig och meddelade sedan att bäverdammen skulle sprängas bort. 

I den tidigare kontakten med länsstyrelsen var det aldrig tal om någon sprängning.

– Jag blev bortkopplad från det där, men från början var det jag som försökte ta tag i det för sjön var ju uppdämd nästan en meter. Vattnet rann genom skogen och en bit längre ner in i älvfåran.

Han säger att det skulle vara något positivt att ta bort bäverdammen och han tycker att det är tråkigt hur reaktionerna blivit efteråt.

– Jag tänker inte säga något om det min kompis gjorde för jag tycker att slutresultatet blev bra. Nu flyter älven som den ska igen och det var ingen som skadades.

– Om det är folk som inte meddelades kan jag förstå att de blev upprörda, men jag tror att de flesta i byn är nöjda med slutresultatet, fortsätter han.

Mannen som anlitades har utbildning i sprängning. Efter att han fick frågan letade han information om hur man bäst tar bort en bäverdamm.

– Minst åverkan gör du genom att spränga bäverdammen. Jag pratade med en kollega i branschen och han sa också att det var det smidigaste sättet och gör minst åverkan.

Han utförde sprängningen tillsammans med en annan person.

Enligt regelverket skulle åtgärden ha anmälts till länsstyrelsen, men det gjordes aldrig. Mannen som utförde sprängningen pratade själv aldrig med länsstyrelsen.

– Jag blev anlitad för att göra jobbet. Då frågade jag om han hade pratat med länsstyrelsen.

Boende i byn blev skrämda av den plötsliga smällen och är upprörda över att de inte blev förvarnade.

Borde ni ha förvarnat om sprängningen?

– Jo, nog skulle man kanske ha gjort det. Men jag anser inte att vi har gjort något fel. Då halva byn står på bron och tittar då förutsätter man att alla vet om det, säger han.         

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!