Matprojektet, Lapland a Culinary Region, är samlingsnamnet för kurser och träffar som anordnas för lokala matproducenter och annat branschfolk som vill medverka till en utvecklad matkultur i inlandet. I lördags anordnade därför projektet, tillsammans med organisationen Hela Sverige ska leva, en kulinarisk konferens i Åsele. Där diskuterades bland annat framtiden för inlandets matproducenter.
- Det viktigast för oss är att se helheten. Vi vill lyfta matproducenterna så de får möjlighet att ta till sig ny kunskap. Vi vill också påverka restauranger och kockar så att de använder sig av mer lokala råvaror. Vi vill få fram mer eldsjälar och bygga nya matnätverk i inlandet, säger projektledare, Ulla Blomqvist.
På konferensen i Åsele fanns även en nybliven svensk mästare i mathantverk som profilerat de lokala råvarorna. Martin Bergman från Vilhelmina blev dubbel guldmedaljör och silvermedaljör på SM i mathantverk i torsdags som avgjordes i Malmö. Matföretagaren som driver Bergmans fisk och vilt i Vilhelmina prisades bland annat för en kallrökt lax och en speciell kungaröding som han tog fram under vinterns kungabesök i Vilhelmina. Silvermedaljen tog han hem med en egenkomponerad kräftsik.
Den nyblivne pristagaren tyckte att dagen i Åsele var givande.
- Det är fantastiskt att få samlas så här och träffa andra i branschen. Det är ju förebilder inom branschen och vi lär oss jättemycket av varandra, säger Martin Bergman.
Under dagen tog föreläsare upp både möjligheter och problem för de lokala matproducenterna. Martin Bergman pekade bland annat ut bristen på råvara som ett stort problem för att kunna expandera. I dag åker de till Nordnorge för att köpa fisk som de inte kan få tag på genom lokala fiskare i Vilhelmina.
- Om vi tar abborre som exempel, säljer vi bara 10 procent av vad vi kunnat sälja om vi fått tag på mer lokal råvara. All abborre som vi säljer går till regionen och Norrland och vi har inget att exportera. Det finns mycket fisk i våra sjöar, men det är stor brist på fiskare som ska leverera till oss, säger Martin Bergman.
Kundkontakter kan också vara problematiska att hinna med för matproducenter när det gäller försäljning i mindre skala. Allt fler gårdsbutiker finns nu också på nätet och försäljningen sker via hemsidor och facebooksidor. Ulla Blomqvist tycker att det är bra med få mellanhänder, men varnar samtidigt för att glömma bort lanthandlarna.
- Det kan vara bra att kunna sälja direkt till kund, men samtidigt måste vi värna den lilla butiken som är oerhört viktig för landsbygden, säger Ulla Blomqvist.
Matkulturen i länet har också hamnat på länsstyrelsens bord. I lördags rapporterade Lena Friborg från Region Västerbotten om det arbete som just nu pågår med att ta fram en regional livsmedelsstrategi.
- Vi har jättebra möjligheter och klimat att producera näringsrik mat i länet. Det ser inte lika bra ut på många andra ställen i världen och vi måste också ta vårt ansvar för att öka matproduktionen, säger Lena Friborg.
Jan Johansson/ VK