Just flottar är något som Arvidsträsk gjort sig berömt för då det sedan länge varit ett sätt för hela byn att umgås genom att åka ut med flotten och docka med varandra. En som var tidig med flottbygget var Ulf Öhlund, som är bofast i Arvidsträsk sedan 15 år tillbaka.
– Det måste vara därikring -00 efter jag byggde garaget. Vi var absolut inte först med en liten flytbrygga, men vi var nog bland de första med att göra en större en med räcken, bord, stolar, grill och elmotor, säger Ulf.
– Det är ett fantastiskt sätt att ta sig ut och njuta. Man får med sig barn och barnbarn ut och sen har man inte så många måsten på en flotte utan kan bara koppla av i solen, säger Britt-Marie Öhlund.
Med pensionen framför sig har Ulf ingen brist på planer för flotten.
– Vi ska bygga ut så man kan ha en porta potti på flotten. Sen har jag fantiserat lite om en pergola, och en mindre sovflotte som man kan dra bakom om man vill ligga över på sjön, säger Ulf.
– Ja du hör, det drar iväg med planerna för pensionärerna, säger Britt-Marie.
På andra sidan sjön vid Tjärliden hittar man Lars-Göran Öhlund och Åsa Holmström Öhlund med både vedeldad pizzaugn och en egen liten bar på altanen vid vattnet.
– Sen har grannen öppnat en internationell restaurang runt hörnet. Det spreds som en löpeld här runt sjön när de öppnade. Man äter där eller så kan man hämta och ta med det ut på flotten, säger Åsa.
Just nu planerar de för när solen kommer tillbaka.
– Det har blivit lite för lite ut med flotten, det är ju vädret som styr och så är det ett uppdämt behov av att träffas, säger Lars-Göran.
På plats i Arvidsträsk är Kirunabon Gunilla Lahti. Hon spenderar varje sommar i Arvidsträsk.
– Det är så underbara somrar här. Friskt, fräscht och varmt vatten. Du kan kasta dig i 24-gradigt vatten direkt vid midsommar, säger Gunilla Lahti.
Hennes pappa Börje Pettersson har varit tävlingsledare för Arvidsträskdraget sedan många år tillbaka. Nästa år tar de krafttag för att arrangera det igen. Han kämpar också vidare med att ytterligare förbättra vattnet i sjön genom olika projekt.
– Men det stora är att vi måste få plantera in fisk igen. Det har man gjort sedan 1962, men inte fått göra under några år. Sista ordet från min sida är inte sagt ännu. Det vore ett otroligt lyft för hela byn och båtlivet här, säger Börje Pettersson.