I Arvidsjaur finns cirka 211 kilometer vattenledning fördelat på tätorten och 16 byar. Majoriteten av ledningarna grävdes ned på 60-talet och fastän man inte ser några alarmerande sträckor längs vattennätet i nuläget så spår man att problem kommer att komma.
– Vi upplever inte att vi har stora problem med vårt ledningsnät men vi vet att det kommer. Vi har mycket som är gjort samma år och någonstans måste man börja, säger Erika Harr, gatu- och VA-chef i Arvidsjaurs kommun.
Ledningarna är i varierande skick och för att byta ut hela eller delar av vattennätet krävs både pengar och personalresurser. Varje år får VA-enheten en viss summa pengar.
– Vi ska försöka göra en ledningssträcka varje år. Vi försöker samordna det med gatuarbeten, så att vi gör allting på en gång. Men det behövs mer än bara pengar, vi måste även mäkta med det och vi har en kort säsong när allt ska hinna göras, säger hon och fortsätter:
– Det ska förberedas, upphandlas och det ska finnas folk som kan göra det. Det räcker inte bara med pengar, det ska till mycket runt omkring också som tid och långsiktig planering.
Enligt Harr finns det i nuläget ingen uppskattning kring hur mycket som är i bättre eller sämre skick. Det har inte heller gjorts någon beräkning kring hur många ledningar som kan komma att behöva bytas ut de närmaste åren.
– På vissa ställen är de bra och på vissa ställen är de dåliga. Som i Glommersträsk, där vi nu har läckage, det hade vi i somras också och där verkar vattenledningarna vara lite sisådär.
VA-näten runt om i Sverige byggdes kring 60-talet med statliga bidrag. Bidragen är borta och i Arvidsjaur ska man täcka nödvändiga kostnader för kommunens allmänna vatten- och avloppsanläggning genom VA-taxa.
– Taxan gjorde vi om för två år sedan, 2021, och i den står det att den ska höjas årligen med fyra procent. Det är ganska lite jämfört med andra kommuner, säger Harr.
Kan kommunen finansiera det kommande underhållet?
– Man får höja VA-taxan, så är det ju. Det är ju normalt att göra och görs över hela Sverige. En del har väldiga summor och det har ju att göra med investeringar och exploateringar. Det handlar också om att prioritera de investeringar man ska göra, säger hon.