Utbildning en nyckelroll enligt kommuncheferna

Kommuncheferna i A-kommunerna ser båda att det finns behov av en kompetenshöjning gällande de anställdas rättigheter. "Tror det finns en okunnighet i området", säger Peter Andersson, kommunchef i Arjeplog.

"Tror det finns en okunnighet i området", säger Peter Andersson, kommunchef i Arjeplog gällande resultatet på öppenhetsenkäten. (Arkivbild)

"Tror det finns en okunnighet i området", säger Peter Andersson, kommunchef i Arjeplog gällande resultatet på öppenhetsenkäten. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Arvidsjaur2022-06-02 22:00

ÖPPENHET I FOKUS

– Väldigt tråkigt att ta del av svaren. Det gör mig övertygad om att vi måste informera vår personal om vad meddelarfrihet innebär, säger Lena Ruth, kommunchef i Arvidsjaur, om resultatet av den öppenhetsenkät som Norr media skickat till kommunanställda.

I Arvidsjaur är det 184 av 700 anställda som besvarat enkäten. I Arjeplog är den siffran 49 av 300.

Av svaren från båda kommunerna framkommer det att över hälften av de som svarat på frågan gällande meddelarfrihet inte känner till att de skyddas av svensk grundlag.

– Det är inte jättebra. Jag tror det finns en okunnighet i området, man tänker inte på att det här ska jag prata om och detta ska jag inte prata om. Man borde veta det tycker jag, men jag är inte förvånad, säger Peter Andersson, kommunchef i Arjeplog.

Om det ges någon information gällande exempelvis meddelarfrihet vid nyanställning är båda kommuncheferna osäkra på.

– Jag vågar inte säga det. Men vi får mycket frågor om vad man ska eller inte ska prata om, säger Peter Andersson.

Enligt Andersson tar kommunen som arbetsgivare ansvar genom att bland annat ta fram en ny kommunikationsplan, som varit hos politiken och vänt.

– Den har inte gått i pränt än, men blir antagen i juni eller i september. Vi gör ingenting i dag som man inte vågar prata om, för då är det något man inte ska hålla på med. En öppenhet är en självklarhet att vi ska ha, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!