Hösten 2021 gjorde Kronofogden en förrättning på en adress i Arvidsjaur där 35-åringen bodde. En polispatrull bistod men då mannen inte var hemma kunde patrullen lämna. Kort därefter kallades de tillbaka efter att Kronofogden hittat militär ammunition i bostaden.
Enligt stämningsansökan hade 35-åringen ammunition till olika vapen om totalt 1 430 patroner i lägenheten utan att ha rätt till det. Vid en senare husrannsakan på en adress i Stockholm, där 35-åringen då bodde, hittades ytterligare 648 patroner och mannen är efter händelserna misstänkt för brott mot vapenlagen.
Vid förrättningen i Arvidsjaur hittades även ett licenspliktigt kulgevär som mannen i förhör hävdat att han inte hade kännedom om att det var licenspliktigt. I förundersökningen framgår det i ett sakkunnigutlåtande att det inte gick att placera några patroner i geväret eftersom patronläget var igensvetsat. Avfyrnings- och låsmekanismen bedömdes vara funktionsduglig och enligt åklagaren har mannen begått gärningen med uppsåt och ska åtalas för vapenbrott.
Åklagaren anser också att mannen gjort sig skyldig till föregivande till allmän ställning efter att 35-årigen ska ha gett sken av att tillhöra Försvarsmakten genom att på allmän plats bära uniform med gradbeteckning. Det ska ha skett under våren 2022 i Stockholm trots att mannen sa upp sig från Arméns jägarbataljon (AJB) i Arvidsjaur redan i juli 2021. Mannen uppger i förhör att han skulle delta i en övning på Försvarshögskolan där 35-åringen skulle spela militär sjukvårdsledare.
35-åringen sa upp sig i samband med att regementschefen för Norrbottens regemente ville avskeda honom efter att det blivit känt att mannen gjort sig skyldig till grov trolöshet mot huvudman. Det efter att ha förskingrat över 650 000 kronor från en förening kopplad till Försvarsmakten i Arvidsjaur mellan januari 2015 och juni 2019.
I förhör har mannen erkänt brott men nekar till förskingring av militär materiel då han anser att det är saker som han ska lämna tillbaka. Militär materiel avser i detta fall bland annat sovsäckar, batong, fältmössa och ökenkängor. AJB anser att militär materiel ska utlämnas till Norrbottens regemente och yrkar skadestånd om 2 415 kronor för patroner som tagits i beslag.
Huvudförhandling är planerad till den 15 januari 2024 i Stockholms tingsrätt.