Riksrevisionen har granskat om regeringens beslut att placera statliga myndigheter på andra orter än Stockholm har gett förväntad positiv effekt. Tidigare granskningar har visat att omlokalisering inneburit stora initiala merkostnader och sänkt produktivitet, men den slutsatsen drar man inte nu.
– Den förra granskningen kollade på kort sikt, cirka fem år efter genomförd flytt. Nu har vi kollat under ett längre perspektiv. Det har gått nästan 15 år sedan de här flyttarna och då ser vi att det inte blir några bestående kostnader för myndigheterna utan tvärtom blir det billigare på lång sikt. Bland annat på grund av lägre lokalhyror, säger Dorian Francis, projektledare för Riksrevisionens granskning.
Rapporten visar att 6 000 befintliga arbetstillfällen har bibehållits och 4 000 nya arbetstillfällen har skapats från 2004 till 2020.
– De här jobben bidrar särskilt mycket med arbetstillfällen för högskoleutbildade. Ungefär tio procent av alla som har en högskoleutbildning i Arvidsjaur jobbar på myndigheterna, det är ett särskilt tillskott för att bredda just den delen av arbetsmarknaden, säger Dorian Francis.
Det finns tre statliga myndigheter i Arvidsjaur – Försäkringskassan, Kriminalvården och Arbetsförmedlingen. Under granskningen besökte Riksrevisionen den sistnämnda och då mer specifikt avdelningen för personligt distansmöte.
– Vi kollade på en massa olika aspekter och det funkade bra, man har de förutsättningar man behöver och man kan för det mesta rekrytera och behålla sina anställda på orten, säger projektledaren och fortsätter:
– En av de stora farhågorna innan en flytt är att myndigheter inte ska kunna hitta den personal de behöver men man har lyckats åstadkomma en bra matchning mellan regionen och myndigheten.
Emelie Sandberg jobbar som arbetsförmedlare och har jobbat på avdelningen personligt distansmöte i drygt ett år.
– Jag tycker om att samtala, stödja och hjälpa människor vilket också är anledningen till att jag utbildade mig till socionom. Den utbildningen har jag stor nytta av i mitt arbete som arbetsförmedlare, säger hon.
Dagarna på jobbet består ofta av många telefonsamtal med inskrivna på Arbetsförmedlingen över hela Sverige.
– Vi ger service digitalt. Det kan vara rådgivning, information, planering av inskrivningar eller uppföljningar med de som varit inskrivna ett tag.
Innan hon sökte jobbet på Arbetsförmedlingen har hon arbetat som biståndshandläggare inom äldreomsorgen åt kommunen. 2015 flyttade hon och hennes man från Skåne till Arvidsjaur, när hennes man fick anställning inom Försvarsmakten på K 4. Ursprungligen är Emelie från Kristianstad, men några planer på att återvända söderut finns inte.
– Vi har precis flyttat in i vårt nybyggda hus på Klockarberget, berättar hon.
Emelie ser positivt på att det finns jobb likt hennes på orten där hon bor. För henne betyder det mycket att slippa långa transportsträckor till jobbet.
– Den fysiska närheten till min arbetsplats värderar jag väldigt högt. Arbetet ligger nära samhället och jag kan gå eller cykla till jobbet, det underlättar mycket i min vardag. Jag får mer fritid när jag inte behöver lägga mycket tid på att ta mig till och från arbetet.
Vad hade du jobbat med om det här jobbet inte fanns?
– Det är svårt att säga, säger Emelie Sandberg.