Männen i inlandet vabbar sällan

I Arvidsjaur är papporna sämst i landet på att vabba, enligt statistik från Försäkringskassan. Men verkligheten kan se annorlunda ut. "Jag tror att den siffran är betydligt lägre än sanningen", säger tvåbarnspappan Tommy Blomberg.

För paret Linnea och Tommy Blomberg har det alltid varit en självklarhet att dela på vabbandet utifrån deras förutsättningar.

För paret Linnea och Tommy Blomberg har det alltid varit en självklarhet att dela på vabbandet utifrån deras förutsättningar.

Foto: Carolina Bengtsson

Arvidsjaur2023-02-23 12:00

Under 2022 var det bara 26,9 procent pappor i Arvidsjaur som tog ut tillfällig föräldrapenning i samband med vård av barn. Det visar statistik från Försäkringskassan som grundar sig på alla inrapporterade vab-dagar under hela året.

Men enligt småbarnsföräldrarna Tommy och Linnea Blomberg, Arvidsjaur, så finns det bakomliggande faktorer som gör att papporna inte plockar ut ersättning när de är hemma med sjukt barn. De tror inte att statistiken till fullo speglar verkligheten.

– Vi känner flera som är i samma situation, säger Linnea Blomberg, som är studieledig från jobbet som undersköterska.

undefined
Eftersom Linnea Blomberg för tillfället studerar så har hon inte behövt ta ut vab-dagar under hösten. "Jag var inne och tittade nu när Tove gick på julledigt och då hade hon en tredjedels frånvaro i höst".

Pappa Tommy pendlar varannan vecka till jobbet i Vitåforsgruvan. För att få ersättning vid vab måste man avstå från att arbeta. 

– Eftersom jag jobbar in en ledig vecka, då jag är hemma, så kan jag ju inte ta vab även om jag är hemma med sjukt barn, säger han.

De veckor Tommy är på jobb faller lotten på Linnea när Walter, 5 år, eller Tove, 6 år, behöver stanna hemma från förskola och skola. Ändå tycker paret att de delar lika på antalet dagar de är hemma med sjukt barn.

– Jag brukar skoja och säga att de blir sjuka den veckan Tommy är borta, men riktigt så är det väl kanske inte. Jag tycker att det är rätt jämnt, säger Linnea och Tommy fyller i:

– Jag anser att jag har det lite bättre när jag åker bort och jobbar. Det känns alltid extra taskigt om de skulle vara sjuka när man är borta. Speciellt om de blir sjuka samma dag som man far.

undefined
Linnea och Tommy Blomberg, Arvidsjaur, med dottern Tove, 6 år. "Det känns alltid extra taskigt om de skulle vara sjuka när man är borta", säger Tommy.

Linnea tror att vab-statistiken kan bli mer jämlik men att man då behöver se över vad ersättningen ska grundas på.

– Jag tänker att för många är det säkert en ekonomisk fråga. Det blir den som förlorar minst på att vara hemma som tar ut vabben. Jag tror att det hade sett annorlunda ut om man hade grundat ersättningen på hushållets totala inkomst, säger hon och fortsätter:

– Då hade det inte spelat lika stor roll om det är jag som vabbar eller om det är Tommy som tjänar till exempel 15 000 kronor mer i månaden. Det hade blivit mindre påverkan på vad man hade haft ut i ersättning.

Hade Tommy i stället arbetat på orten och löneskillnaderna hos paret inte varit lika stora, så tror Linnea att de delat helt lika på vab.

– Då skulle det ju också synts i statistiken, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!