Revisions- och rådgivningsföretaget Ernst and Young har granskat socialnämndens arbete mot våld i hemmet. De bedömer att socialnämnden inte arbetar på ett ändamålsenligt sätt med att förebygga våld i hemmet samt utreda och ge insatser i de fall där våld har förekommit.
Det bedrivs inget faktiskt arbete eller uppföljning utifrån nämndens handlingsplan för hot och våld från 2014. Samma handlingsplan specificerar flertalet rutiner som ska tas fram – men granskningen visar att samtliga av dessa rutiner fortfarande saknas.
Det genomförs ingen kartläggning av våldet i kommunen och socialnämnden kan därför inte veta hur utspritt våld i nära relationer är i Arvidsjaur. Det gör även att det inte går att bedöma om utbudet av insatser och andra sociala tjänster motsvarar behovet.
"Tjänstemän uttrycker i intervju misstanke om ett stort mörkertal i kommunen", skriver revisorerna angående våld i nära relationer.
Vidare saknas det helt skriftliga rutiner för handläggning och utredning av våld i nära relationer.
"Verksamheten själva har observerat 95 oavslutade anmälningar med bristfälligt dokumenterade förhandsbedömningar. Eftersom de är bristfälligt dokumenterade går det inte att utläsa om utredning har genomförts eller om individerna i behov av hjälp har fått det", skriver revisorerna.
De understryker vilka allvarliga konsekvenser det kan ha lett till hos de behövande individerna.
Man har även missat att bedöma risken för fortsatt våld och när det kommer till insatser för de utsatta kan vissa bara erbjudas i andra kommuner – vilket gör att flera tackar nej till insatser.
Det finns heller inga insatser att erbjuda den våldsutövande parten och verksamheten saknar enligt granskningen erfarenhet av att bemöta den våldsutövande.
I sex av åtta revisionsfrågor riktas kritik mot socialnämnden. Det finns en handlingsplan med mål och aktiviteter – men den är inte känd i verksamheten. Socialnämnden har inte följt upp arbetet i en årlig skriftlig rapport som handlingsplanen specificerar. Däremot har man fått en muntlig uppföljning av enhetschefen på individ och familjeomsorg.
Revisorerna vill bland annat att kommunen ska upprätta skriftliga rutiner och mallar för handläggning, utreda vad som gått fel i hanteringen av anmälningar och säkerställa att berörda individer har fått eller får hjälp.