Slakteriet beroende av utländsk arbetskraft

Arvidsjaur renslakt AB tvingas ta in 15 slaktare från Polen och Tjeckien för att klara högsäsongen. "Vi skulle hellre ha lokal personal som hade den kompetensen vi söker", säger vd:n Roland Sandgren.

Roland Sandgren, vd vid Arvidsjaur renslakt AB, är nöjd med utbildningen och hoppas den leder till att behovet av utländsk arbetskraft minskar.

Roland Sandgren, vd vid Arvidsjaur renslakt AB, är nöjd med utbildningen och hoppas den leder till att behovet av utländsk arbetskraft minskar.

Foto: Christoffer Markström

Arvidsjaur2020-09-23 17:00

Roland Sandgren beskriver bristen på slaktare som ett rikstäckande problem. Med en slakttakt på 350–400 renar per dag måste maskineriet fungera smärtfritt.

– I dag är vi tvungna att hyra in personal från Tjeckien och Polen under säsong för att täcka det behov vi har. Förr tog man in folk från öststaterna för att komma billigt undan, men det här är seriösa bemanningsföretag som definitivt inte är billiga. Vi skulle hellre ha lokal personal som hade den kompetensen vi söker, säger Roland Sandgren.

Innan han vänder sig till bemanningsbolag i Tjeckien och Polen dammsuger han Norrbotten och Västerbotten på slaktare. Kompetensbristen beror till viss del på att branschen är säsongsbetonad, hävdar Sandgren.

– Det är jag och fyra anställda vanligtvis, men under säsong är vi ungefär 35 stycken. Så det är en jätteskillnad.

Han är nöjd över den nystartade utbildningen och samarbetet med Arbetsförmedlingen. 

– Vi har varit med och tyckt till och ställt fyra lärlingsplatser till förfogande. Vi drar ner lite på våra volymer och har tid att ta hand om de på ett bättre sätt. Vi introducerar dem i yrket så att de förhoppningsvis blir kvar.

Utbildningen kan bli återkommande.

– Förhoppningen är att kunna göra återkommande insatser om det finns ett rekryteringsbehov, men det bygger helt och hållet på företagens behov, säger Staffan Landström, biträdande marknadschef för Arbetsförmedlingen i Norra Norrland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!