Skräckupplevelsen – man hotade flera med höjd yxa

En fredagseftermiddag i början av maj förvandlades till en mardröm för tre Arvidsjaurbor. De blev hotade av en okänd man som vid två olika tillfällen höjde en yxa mot dem. Nu åtalas mannen för grovt olaga hot och grovt brott mot knivlagen.

Den här yxan använde sig mannen av. På skaftet är skrivet flera ord, bland annat en del av hans namn.

Den här yxan använde sig mannen av. På skaftet är skrivet flera ord, bland annat en del av hans namn.

Foto: Polisen

Arvidsjaur2024-05-19 05:00

De dramatiska händelserna inleddes när en av männen på cykel var på väg till ett arbetsmöte på en firma i centrala Arvidsjaur. Vid en järnvägsövergång ser han en bil som står still.

I förhör beskriver mannen att han tittar in i bilen för att se om det är någon han känner och om personen behöver hjälp. Så tycks inte vara fallet så han cyklar vidare.

Väl framme ser han att bilen han observerat tidigare kommer efter. Ut kliver en man och frågar varför han tittat på honom. Mannen uppger att han är från "myndigheterna".

undefined
Den här yxan använde sig mannen av. På skaftet är skrivet flera ord, bland annat en del av hans namn.

Situationen bryts av att firmaägaren öppnar ett fönster och frågar vad som händer.

Då tar mannen fram en yxa, som han tar av eggskyddet på. Enligt målsägandes vittnesuppgifter höjer och hanterar mannen yxan på ett hotfullt sätt, "som att han tänker använda den".

När firmaägaren kommer ut ur huset har mannen lagt tillbaka yxan i bilen. Firmaägaren frågar "Är det lugnt"? Mannen svarar "Det kommer du märka".

Yxmannen ger sig iväg från platsen i bil och målsägande ringer polisen.

När polispatrullen rycker ut får de samtidigt ett larm från OK-macken att en man blivit hotad med yxa. Det visar sig senare vara två män. En av dem har fått punktering på bilen, och den andre har kommit dit för att hjälpa till.

undefined
Här ses mannens bil när han kommer till OK-macken.

Yxmannen har alltså begett sig till macken, och vill nu att de två ska flytta bilen trots att den har punktering, eftersom den står i vägen för honom. När de inte gör som han vill tar mannen fram yxan igen. 

I förhör berättar de två målsägande att mannen hanterat yxan med en hand och riktat eggen uppåt. En av männen berättar att han verbalt blivit dödshotad av yxmannen. Vid tillfället skiljde tre meter mellan männen. Senare lägger mannen bort yxan och ger sig iväg.

På väg till macken möter polispatrullen den misstänkta mannen, stoppar bilen och griper honom utan dramatik.

undefined
Vid husrannsakan fann polisen yxan på golvet i mannens bil.

Den åtalade mannen är i 50-årsåldern, är ostraffad och bor i Arvidsjaur. Av utredningen framgår att han har en sjukdomsbild som han har mediciner för att hålla i schack.

Åklagare Anna Väppling åtalar honom för två fall av grovt olaga hot och två fall av grovt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Mannen har i förhör förnekat brott. Yxan har han tagit fram i självförsvar eftersom de andra männen uppträtt aggressivt mot honom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!