– Självklart är man alltid orolig, det är också en annan typ av renskötsel i dag som gör att renarna oftare är närmare varandra, säger Johan Lundgren, ordförande i Östra Kikkejaure sameby.
Han uppger att det handlar om transporter, utfodring och vid renskiljningen. I stället för att som tidigare släppa in renarna i en stor hage och kasta lasso, kör man i dag in ett mindre antal renar i en tightare kammare.
– För renarna är det mycket lindrigare, de behöver bara in i den där en gång. Men nackdelen är att de är mycket närmare varandra, när de är i direktkontakt med varandra med ögonen kan det spridas virus, säger Johan Lundgren.
Hittills har Östra Kikkejaure varit förskonade från renkoppsvirus och renkoppor.
– Det känns väldigt bra, under de senaste åren har vi haft väldigt mycket problem med olika ögonsjukdomar, men det är ganska lugnt på den fronten också.
Han menar att renarna lätt får ögonproblem då de sticker varandra med hornen och det bildas små sår och bakterier.
– Det är inte ovanligt, men sedan att det blir sådana här större utbrott i hjorden, det har kommit de sista tio åren skulle jag säga.
Inte heller Mausjaur sameby har haft något problem med det nya viruset.
– Sedan är det svårt att säga när renen går fritt så att säga, det är svårare att hålla koll då. Men nu när vi har ihop dem på vintern har jag inte sett någonting, Johan Jonsson, ordförande.
Anders Erling Fjällås, ordförande i Semisjaur-Njarg sameby uppger att de inte heller är drabbade.
– Vi ska ha en föreläsning om det där, digitalt med norska myndigheter och svenska SVA. Då får vi veta mer.