Rektor vill köpa privat flygplan till gymnasiet

Sandbackaskolans rektor vill köpa ett privat flygplan till gymnasiets flygteknikerutbildning. Skolchefen bromsar dock rektorn och föreslår att politikerna låter honom utreda alternativ.

Flygteknikerutbildningen på Sandbackaskolan behöver ett privat flygplan för att de elever som är behöriga ska kunna ta ett speciellt certifikat. (Arkivbild)

Flygteknikerutbildningen på Sandbackaskolan behöver ett privat flygplan för att de elever som är behöriga ska kunna ta ett speciellt certifikat. (Arkivbild)

Foto: Mathilda Mattsson

Arvidsjaur2021-11-28 16:00

I en tjänsteskrivelse till barn- och utbildningsnämnden, bun, framför Lars-Håkan Andersson, rektor på Sandbackaskolan, ett önskemål om att Arvidsjaurs kommun ska investera i ett civilt flygplan. Skolchefen Ola Sonidsson står inte bakom en sådan lösning. Han föreslår att bun beslutar att låta honom utreda möjligheter att upphandla den delen av utbildningen.

Enligt rektorns bedömning måste skolan upphandla cirka 350–400 timmar av någon stor flygaktör om man inte köper ett eget flygplan. Den utbildningen skulle troligtvis förläggas på Arlanda och det skulle bli en årligt återkommande utgift.

– Vi undersöker även om vi kan upphandla en sådan utbildning i Luleå. Han som är utbildningsansvarig har varit lärare i Luleå tidigare på en liknande utbildning och de ägde inte heller något flygplan av privat karaktär utifrån kostnaden, säger Ola Sonidsson och fortsätter:

– Det är inte heller de antal timmar som rektorn har skrivit. Det är mycket färre. Därför är mitt förslag till politikerna att ge mig i uppdrag att utreda vad det kostar att köpa utbildningen. Vi kommer ju att sikta på att köpa den i Luleå så klart.

undefined
Ola Sonidsson vill utreda om det är bättre att upphandla den delen av utbildningen i stället för att köpa ett eget plan.

Alla elever kommer inte att använda en sådan investering.

– Det är en liten andel elever som klarar utbildningens krav för att ta ett europeiskt certifikat. Det handlar inte om att vi ska skicka 15 elever på en utbildning i flera månader. Det ska vara ett privat flyg med en speciell tryckkammare som man måste ta ett certifikat på för att kunna bli anställningsbar utifrån ett europeiskt certifikat. Det har inget med Skolverkets kurser och betyg att göra, säger Ola Sonidsson.

Skolverkets krav kommer alla elever kunna nå utan att meka med ett sådant flygplan.

– Oavsett vad är det först i årskurs tre som det skulle behövas, så vi har ju ett och ett halvt läsår på oss att reda ut frågan. Jag känner mig ganska trygg i att hinna reda ut den bästa kostnadseffektiva lösningen på sikt.

Frågan behöver utredas oavsett, hävdar skolchefen.

– Om man kommer fram till att det är bättre att köpa ett kanske det finns billigare plan än de för en miljon kronor. Det kanske finns något för en halv miljon kronor. Då kanske man ser att utbildningen blir bestående också. Vi vet inte om det kommer elever till den här utbildningen nästa år.

I dagsläget har Sandbackaskolan inget tillstånd klart för utbildningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!