Pandemin slog till just när slakten var avklarad för Arvidsjaur renslakt och företaget blev stående med halva lagret kvar när köparna uteblev. Nu står de inför kommande slaktsäsong och märker av en hög efterfrågan med stigande priser som resultat.
– Priset har redan stigit 25 procent jämfört med i fjol och jag tror inte att toppen är nådd, säger Roland Sandgren, vd Arvidsjaur renslakt.
I augusti lämnade renslakteriet ett riktpris för slaktren men priset kan komma att justeras både mot renägare och mot slakteriets kunder.
– Det har jag inte varit med om tidigare. Det brukar vara så att man träffar ganska rätt men i år är det så pass oroligt att det inte går att säga exakt hur det ska bli. När efterfrågan är god så vill vi ju också betala mer för renarna för de skär inte guld i rennäringen och det är många som har problem med att få det att gå ihop.
Trots fortsatt god efterfrågan på produkterna så finns det en viss oro kring hur marknaden ska hantera det oroliga världsläget.
– När jag pratar med våra grossister, som säljer mot restauranger och butiker, så tror de att fram till jul är det inga problem men att det därefter kan bli en lågkonjunktur. Vi har gått ut med priser till grossisterna men vi kommer behöva justera upp priserna mot dem, säger Sandgren och fortsätter:
– Vi är oroliga att man når taket på vissa detaljer som är mer priskänsliga. Om man tittar på produktionskött och stekdetaljer som det blir mest av så är det problem om vi slår i taket mot kunderna för där är de stora volymerna. Då kan det hända att de säger att de måste ta bort något från sortimentet. Det är den oron vi får leva med tills slaktsäsongen har kommit i gång.
Roland Sandgren tror också att det kan bli dyrare att köpa upp renar eftersom rennäringens omkostnader har ökat utifrån att priset för foder och bränsle stigit.
– Vi är mitt i stormens öga just nu och vi vet varken var renpriset landar eller hur marknaden kommer reagera på prisjusteringar. Men jag tror att om det är något positivt som kommit ur det som varit och även kriget nu så är det att man tänker efter mer kring närproducerad mat. För vår del så känner jag ingen oro för tiden efter jul heller utan jag tror att vi alla har blivit klokare, säger han.