– Varje gång jag går igenom vagnarna så hittar jag någonting nytt som är förstört, säger en uppgiven Lars Lindström, trafikchef på Arvidsjaurs järnvägsförening.
I järnvägsvagnarna från 30-talet ligger krossat glas överallt – i kupéer, på golvet och i sätena.
– De har slagit sönder 200 glödlampor som sitter i taket, cirka 15 unika bordslampor som sitter i restaurangvagnen och 25 stora glasrutor som är fem millimeter tjocka. Även två kylskåp och två mikrovågsugnar.
De sönderslagna lamporna är originaldelar och kommer inte att kunna återställas till ursprungsskicket.
– Det går inte. Lamporna i taket är unika, det är speciella lampor som är gjorda för de här vagnarna. Man kan ersätta dem med något liknande men det kommer inte att vara original, säger Lindström och fortsätter:
– I restaurangvagnen, de lampetterna som slagits sönder, de går inte ens ersätta överhuvudtaget. Det går inte att få tag i motsvarande. Vagnarna är ju från 30-talet.
Järnvägsföreningen har i över 25 år bedrivit ånglokstrafik mellan Arvidsjaur och Slagnäs på somrarna. Den här sommaren tvingades man dock att göra uppehåll för att vänta in ett säkerhetsintyg från Trafikverket.
Intyget kom till föreningen i början på september men vandaliseringen gör att det är ovisst om ånglokstrafiken kommer tillbaka nästa år.
– Jag har så lite ork kvar och vi är så få som jobbar praktiskt med det här. Vi har nog med att klara av verksamheten i vanliga fall.
Föreningen befarar också att de inte har ekonomisk möjlighet att betala för återställningen.
– Det kommer att kosta oss minst 100 000 kronor. Man har bara lust att ringa skrothandlaren och be dem komma hit och hämta allt. De här ligisterna förstör inte bara grejerna i sig, det värsta är att de förstör intresset för att hålla på överhuvudtaget.
Händelsen är polisanmäld och enligt Lindström har polisen varit på plats och gjort en brottsplatsundersökning.
När vagnarna står parkerade på Arvidsjaurs järnvägsstation är de låsta och även uppmärkta med skyltar som upplyser om att det är privat egendom.
– De är låsta men det är inte omöjligt att ta sig in om man har rätt verktyg. Där måste vi på något vis göra något radikalt, det går inte att ha det på det här viset, säger Lars Lindström.