Kraven på byaskolan vållade debatt

Efter påtryckning från oppositionen gick majoriteten med på att sänka kravet på elevantal vilket kan skona Parkskolan från en nedläggning. Det var en av punkterna i förslaget som debatterades under måndagens fullmäktige.

"En grej som jag vill skicka med utifrån debatten är att det måste få vara ytterst rektor i samspråk med skolchef som avgör om vi upprätthåller en jämlik skola. Det ska inte vara enskilda individer med deras personliga åsikter som avgör", sa Kristofer Vesterberg (S).

"En grej som jag vill skicka med utifrån debatten är att det måste få vara ytterst rektor i samspråk med skolchef som avgör om vi upprätthåller en jämlik skola. Det ska inte vara enskilda individer med deras personliga åsikter som avgör", sa Kristofer Vesterberg (S).

Foto: Carolina Bengtsson

Arvidsjaur2023-06-21 09:59

På bordet fanns ett förslag från kommunstyrelsen där Parkskolans existens villkoras utifrån ett antal punkter.

Kristofer Vesterberg (S), ordförande i grund- och förskoleutskottet, förklarade bakgrunden.

– Förslaget från utskottet var egentligen en rekommendation att utifrån den utredning som är gjord insinuera en nedläggning av Parkskolan. Jag känner mig stolt att yrka bifall till det förslag som blev från ett enigt ks.

Han framhöll värdet i att aspekterna kring lärarbehörighet och elevunderlag tagits med i förslaget.

– Barnens utbildningskvalité får aldrig bli lidande eller komma till skada på grund av andra intressenters eventuella skäl till att bibehålla en skolverksamhet.

undefined
Leif Andersson (C) togs med att man var enig i ks när förslaget upprättades. "Vi var eniga då men man kan bli klokare på vägen. Jag har fått klart för mig att om siffran ändras från 28 till 25 så skapar det bättre möjligheter att på lite halvlång sikt klara av det här kravet."

Leif Andersson (C) kontrade med att yrka på att gränsen för elevunderlaget ska ändras från 28 elever till 25.

– Tittar man på framtiden så innebär det att det skulle behövas tio barn till inom ett år om inte skolan ska läggas ner. Det är lite häftigt.

Han fortsatte med att kritisera en av punkterna kring vem som ska fatta beslutet att undervisningen flyttas om elevunderlaget tryter.

– Ingen ska fatta beslutet, det ska bara flyttas av sig självt. Det känns lite konstigt. Beslutet som jag efterlyser i punkt två är att det inte ska vara ett beslut av en tjänsteman utan det måste vara ett politiskt beslut att stänga skolan när vi inte klarar kravnivån. Det är vårt ansvar.

Andersson fick medhåll från Sofi Lundberg Nilsson (C) och Per Ågren (SD). Ingrid Tagesdotter (V) ville understryka att samtliga ledamöter i ks varit eniga.

– Jag vill förtydliga att i ks när vi kom överens om det här så var alla eniga. Både C, SD, M, V och S.

Efter att mötet ajournerats backade majoriteten från siffran 28.

– Vi kan tänka oss att tillmötesgå det här och ändra formuleringen till att det ska vara 25 elever. Vi hoppas att vi får se det och även mycket mer, sa Kristofer Vesterberg.

Fullmäktige beslutade att förflyttning ska ske utan vidare politiskt beslut om det är för få elever i årskurs F–6. C reserverade sig.

undefined
Matilda Jonsson och Jessica Vallsten från projektgruppen Glommersbygdens framtid. Efter fullmäktige andades de ut. "Nu är det bara att jobba framåt och samla nya krafter", sa Jessica.

På plats fanns även Matilda Jonsson och Jessica Vallsten från Glommersbygdens framtid.

– Det är några familjer som har väntat på det här beslutet så det känns bra att kunna berätta för dem, sa Matilda.

– Nu kan vi säga att skolan är kvar så flytta hit. Många har varit väldigt skeptiska och har inte vågat ta chansen, sa Jessica.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!