Foto: Carolina Bengtsson
Under biltestsäsongen kommer Triple X Adventure att hyra Hotell Laponias Sameland, där de under fredagskvällen öppnar restaurang i Samelandskåtan.
– Vi känner att vi verkligen kan nyttja det här området, säger Janina Möller, ägare av Triple X Adventures.
Tanken är att använda Sameland som en central punkt i företagets verksamhet. Förutom att äta middag ska gästerna även kunna ta del av spa, relax och bastu. De skoterturer som företaget anordnar kommer att starta från området.
– Turerna kommer att utgå från de öppna ytorna och där kommer även en igloo med tillhörande isbar att byggas. I det som kallas receptionshuset, som nu mera är en launch, kommer man att få utrustningen för skoterturerna, säger Janina Möller.
Florian Heinz och Pascal John-Lovis Quadt är två av kockarna som kommer att jobba under säsongen. De arbetar tillsammans med restaurangchefen Julius Krumstroh.
– Vi är väldigt exalterade inför säsongen, säger han.
Förutom att laga mat och serva gäster har restaurangteamet även ansvar för att mata och se till de renar som håller till på området. Att besöka renarna är tänkt som en del i hela upplevelsen av restaurangen.
Florian Heinz, Pascal John-Lovis Quadt och restaurangchef Julius Krumstroh ser fram emot att jobba på Jay jay's kommande säsong.
För drygt en vecka sedan hade man smygöppning för att få feedback på menyn.
– Vi kommer redan nu att ändra en del saker utifrån de önskemålen vi fått till oss. Vi vet att Arvidsjaursborna har förväntningar på hur vissa rätter ska smaka och utifrån dessa har vi kunnat justera och skruva på ingredienserna, säger restaurangchefen.
Alla tre är från Tyskland och har erfarenhet av att jobba i branschen. De imponeras av Arvidsjaur och ser fram emot att kunna använda lokala råvaror.
– Det är den bästa kvalitén du kan få. Allt som är importerat är äldre och ger inte lika bra slutprodukt. Här vet de lokala företagen hur man på bästa sätt hanterar produkterna, säger Florian Heinz.
Genom flera samarbeten med olika företag gällande glas, porslin, bestick och grillar har man arbetat fram den högklassiga standard man önskar i restaurangen. "Det är fint att se hur gästerna uppskattar vår inredning", säger Janina Möller.
Största utmaningen för restaurangchefen och kockarna har varit att ta reda på hur råvarorna i Sverige skiljer sig mot Tyskland. "Det har varit lite problem med att verkligen få rätt råvaror för vi är vana vid de tyska namnen", säger Florian Heinz (t.h).
– Det är väldigt kul med lokala samarbeten och vi inspireras även av det samiska köket, säger Pascal John-Lovis Quadt.
I januari förstärks restaurangteamet med ytterligare en kock. Därtill kommer även tre–fyra servitörer att jobba i restaurangen. Det ryms kring 50 gäster i lokalen och de senaste veckorna har fokus varit på att renovera och ställa i ordning inför öppningen. Bland annat har företagets egna snickare byggt de massiva träborden i restaurangen.
– Det är fint att se hur gästerna uppskattar vår inredning, säger Janina Möller.
Hon är framför allt glad över att deras satsning välkomnas bland Arvidsjaursborna.
– Vi är så glada över responsen. Det är kul att flera bokat trots att de inte kunnat se stället innan, säger hon.
"När vi hade smygöppningen kändes det verkligen som att gästerna kunde slappna av i den här atmosfären", säger Janina Möller.
I en hage strax innanför grindarna till området går renarna och välkomnar gästerna. "Våra gäster ska få en inblick i livsstilen i Sapmi", säger Janina Möller.