– Eftersom huvudmannaskapet skulle flyttas från barn- och utbildningsnämnden behövde vi göra ett avslut och överlämna till nya huvudmannen vad som behöver följas upp, säger ordförande Kristina Taimi (S) och fortsätter:
– Det handlar om beslut tagna kring systematiskt kvalitetsarbete och de lagöverträdelser som förekommit. Det är vår skyldighet som huvudman.
Nämnden framför att det kommit till dennes kännedom att genomförandet av utbildningen vid Sandbackaskolan har brutit mot ett antal lagar och förordningar.
Det handlar bland annat om gymnasieförordning (2010:2039) 3 kap. 1 §, gymnasieförordning 3 kap. 3 § och skollagen (2010:800) 21 kap. förordning 2020:780, 4 a kap. 5 §.
Enligt Taimi (S) ska överträdelserna handla om distansundervisning som genomförts utan huvudmannens beslut och att undervisning har varit förlagd på helger. Alla elever ska inte heller ha fått sina lagstadgade 178 skoldagar tillgodosedda.
– Det är en sak om eleven tagit ledigt för att jobba, det är en annan sak när skolan säger att nu är skolåret slut, säger Kristina Taimi (S).
Centerpartiets Lennart Wigenstam yrkade på att bordlägga punkterna i beslutet som avhandlade att kommande huvudman behöver tillse att verksamheten följer lagar, regler och förordningar samt att huvudmannen behöver följa upp det systematiska kvalitetsarbetet. Motiveringen var att tiden att sätta sig in i ärendet varit för kort.