Maria Isaksson, som driver Lapplandsmat, har tagit med sig kocken Kenny Isaksson till en grillplats i Auktsjaur.
– Den simplaste maten är absolut den godaste, säger kocken samtidigt som han är i färd med att hälla kolbullesmet i stekpannan.
Smeten består av mjöl, vatten och salt. Den blandas likt en pannkakssmet och hälls över det stekta fläsket.
– Vill man göra det vegetariskt så går det att ta grönsaker, gärna i bitar så att man får textur. En ensam morot i kylen? Skär i stavar, koka i vatten några minuter och använd den sen i stället för fläsk, säger Maria Isaksson.
I stekpannan över eld eller på spisen går det med fördel att tillaga tortilla pockets som fylls med valfri fyllning.
– Gör en enkel tomatsås på tomatpuré eller passerade tomater, fyll med riven ost samt skinka, kyckling eller grönsaker. Stek på båda sidorna i stekpanna eller på stekhäll.
En klassiker utomhus är varma mackor i grilljärn. Här tipsar Maria om att inventera kyl och frys innan man handlar ny mat.
– Håller osten på att får hårda kanter? Riv. Hacka ner resterna från påskskinkan eller har du en halv portion köttfärssås kvar så använd den. Grönsaker som börjar vara ledsna, både paprika och ruccola är jättegott i varma mackor.
Det allra viktigaste är att få till en bra fyllning. För att få det blandar Maria riven ost och majonnäs som hon sedan smaksätter.
– Kanske senap, tacosås eller ketchup. Men att ha rikligt med fyllning, det är viktigt.