Maria slår ett slag för minskat matsvinn i påsk

Kurrar din mage likt Maria Isaksson och Kenny Isaksson lite extra för mat som tillagas utomhus? Här bjuder de på några av sina favoriter som du kan tillaga i påsk. "Sådan här mat är absolut godast", säger Kenny.

Kenny Isaksson och Maria Isaksson med varsin tortilla pocket fylld med tomatsås, ost och skinka. "Har du en kycklingklubba över kan du riva den i strimlor och blanda ner. Man måste inte ha de här fickorna, det går lika bra med tortillas", säger Maria.

Kenny Isaksson och Maria Isaksson med varsin tortilla pocket fylld med tomatsås, ost och skinka. "Har du en kycklingklubba över kan du riva den i strimlor och blanda ner. Man måste inte ha de här fickorna, det går lika bra med tortillas", säger Maria.

Foto: Carolina Bengtsson

Arvidsjaur2023-04-06 08:00

Maria Isaksson, som driver Lapplandsmat, har tagit med sig kocken Kenny Isaksson till en grillplats i Auktsjaur.

– Den simplaste maten är absolut den godaste, säger kocken samtidigt som han är i färd med att hälla kolbullesmet i stekpannan.

undefined
Kolbulle görs i stekpanna. Stek fläsk och häll över smet bestående av mjöl, vatten och salt. Går också att göra vegetarisk. Servera gärna med lingonsylt.

Smeten består av mjöl, vatten och salt. Den blandas likt en pannkakssmet och hälls över det stekta fläsket.

– Vill man göra det vegetariskt så går det att ta grönsaker, gärna i bitar så att man får textur. En ensam morot i kylen? Skär i stavar, koka i vatten några minuter och använd den sen i stället för fläsk, säger Maria Isaksson.

I stekpannan över eld eller på spisen går det med fördel att tillaga tortilla pockets som fylls med valfri fyllning.

– Gör en enkel tomatsås på tomatpuré eller passerade tomater, fyll med riven ost samt skinka, kyckling eller grönsaker. Stek på båda sidorna i stekpanna eller på stekhäll.

undefined
Över eld görs både tortilla pockets och varma mackor, men de går lika bra att tillaga i stekpannan på spisen. "Efter storhelger har man ofta lax över, blanda den med hovmästarsås och riven ost så har du en god fyllning", säger Maria Isaksson.

En klassiker utomhus är varma mackor i grilljärn. Här tipsar Maria om att inventera kyl och frys innan man handlar ny mat.

– Håller osten på att får hårda kanter? Riv. Hacka ner resterna från påskskinkan eller har du en halv portion köttfärssås kvar så använd den. Grönsaker som börjar vara ledsna, både paprika och ruccola är jättegott i varma mackor.

Det allra viktigaste är att få till en bra fyllning. För att få det blandar Maria riven ost och majonnäs som hon sedan smaksätter.

– Kanske senap, tacosås eller ketchup. Men att ha rikligt med fyllning, det är viktigt.

undefined
Maria Isaksson vill minska matsvinnet. "Jag skulle vilja veta hur mycket tacosås folk slänger. Det blir oftast en slatt över som blir ståendes och blir gammal, i stället för att till exempel använda den i en tacopaj."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!