Misstänkt människoexploatering i bärbranschen

Myndigheternas samarbete kring bärplockningen har gett resultat. Bland annat har människoexploatering anmälts i Arvidsjaurs kommun.

De färre arbetstillstånden har gett färre bärplockare totalt sett i skogarna, men en större andel är friplockare från EU. Den myndighetsgemensamma insatsen har avslöjat både misstänkt människoexploatering och kritiska arbetsförhållanden.

De färre arbetstillstånden har gett färre bärplockare totalt sett i skogarna, men en större andel är friplockare från EU. Den myndighetsgemensamma insatsen har avslöjat både misstänkt människoexploatering och kritiska arbetsförhållanden.

Foto: Linn Fantenberg

Arvidsjaur2024-09-14 05:00

Anmälan inkluderar grovt brott och gäller tvångsarbete eller arbete under orimliga villkor. Brottstiden i anmälan är satt från den 14 juli fram till den 13 augusti och ska ha upptäckts i samband med det myndighetsgemensamma arbetet kring bärplockningen som man satsat hårt på under 2024. Det är ännu tidigt i utredningen men ärendet har gått till Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, RIO.

– Det är en pågående förundersökning och just nu kan jag faktiskt inte säga mycket mer än så. Jag fick ärendet på mitt bord förra veckan och har inte hunnit upprätta kontakt med polisen ännu. Jag har skickat direktiv och väntar på återkoppling, säger Malin Eriksdotter, åklagare.

Enligt ett pressmeddelande från polisen har ett antal personer identifierats som potentiellt utsatta för människohandel eller människoexploatering under det myndighetsgemensamma arbetet. Eva Norlin är regionkoordinator mot prostitution och människohandel.

Handlar den anmälda människoexploateringen om friplockare eller bärplockare med arbetstillstånd?

– Det kan jag nog inte kommentera medans förundersökningen pågår. Men det jag kan säga generellt är att i Norrbotten ska det inte finnas några organiserade plockare, alltså bärplockare med arbetstillstånd. Där är det nästan uteslutande så kallade "friplockare", alltså EU-medborgare som plockar bär och inte behöver tillstånd, säger hon.

undefined
Eva Norlin, regionkoordinator mot människohandel vill inte avslöja för mycket om den anmälda människoexploateringen i Arvidsjaurs kommun medans förundersökningen pågår.

Arbetsmiljöverket har också gjort ett antal inspektioner av arbetsplatser. Bland annat hos ett företag i Västerbotten med thailändska bärplockare. Där har man konstaterat att bärplockarna kan lämna sina boenden redan mellan 03.30 och 05.30 för att återkomma till invägning mellan 18.00 och 21.30. Ibland har bärplockarna till och med varit borta över natten på långturer.

– Det vi tittar på är arbetsmiljön, som vi gett en del kritik kring till vissa företagare. Däremot fall med exploatering eller människohandel faller på Polisen, något sånt kan inte vi uttala oss om, säger Gitte Larsson, Arbetsmiljöverket.

Hur har det sett ut i skogarna när färre fått arbetstillstånd?

– Det har gett en större andel friplockare. Det finns en del kritik att ge, men vi har också sett förbättringar. Som att många numer har släpvagnar till bären istället för att man fyller upp i kupén och bagaget, säger Gitte Larsson.

Piteå-Tidningen har sökt polisens samordnare i arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!