Migrationsverket stoppar bärplockarna – bären blir kvar i skogen

I år kom det inga bärplockare till Arvidsjaur. Nu stiger bärpriserna, men vad som ska hända med branchen på längre sikt är osäkert. "Det finns svenska bär, men ingen som kan plocka dem", säger Anders Vestin på Frostab.

Anders Vestin, inköpare på Frostab är frustrerad över att Migrationsverket stoppat de thailändska bärplockarna från att komma hit och jobba. Något han menar kan leda till att industrin tvingas importera bär.

Anders Vestin, inköpare på Frostab är frustrerad över att Migrationsverket stoppat de thailändska bärplockarna från att komma hit och jobba. Något han menar kan leda till att industrin tvingas importera bär.

Foto: Kent Norberg/Arvidsjaur kommun

Arvidsjaur2024-08-09 05:00

Nyheten i korthet

  • Migrationsverket har stoppat bärplockare från att komma till Sverige, vilket har lett till att bärpriser stiger och osäkerhet i branchen på lång sikt.
  • Bara 1270 personer tilläts komma i år, jämfört med de vanliga 5000, vilket har fått stora konsekvenser för bäruppköpare som Frostab i Arvidsjaur.
  • Migrationsverket granskar bärindustrin hårdare efter larm om lönefusk och dåliga levnadsvillkor för bärplockare, främst från Thailand.

– Vi har inga bärplockare i år, säger Anders Vestin, bäruppköpare på Frostab i Arvidsjaur. 

Han berättar att det vanligtvis är cirka 5000 bärplockare som kommer till Sverige och plockar bär. I år är det bara 1270 personer som fått tillstånd att komma. För Frostab får det konsekvenser. De får nu förlita sig på privatpersoner som vill sälja, men de kommer inte upp i de volymer som behövs. 

– Vi får ju en avsaknad av bär, så nu köper vi på gammalt sätt. Vi har inga kontrakterade bärplockare, så summan av kardemumman är att vi troligtvis får en avsaknad av svenska bär. Säsongen är inte slut ännu, men det ser inte så bra ut just nu.

Vestin ser det som dubbelt negativt, eftersom det både drabbar svenskarna som blir utan bär till sylten och saften, men också för de som ställt in sig på att komma hit och jobba och tjäna pengar. Hur stora volymer det rör sig om vill han inte säga, men han bekräftar att företaget köper in stora volymer varje år. 

– Fördelen är att priset på bär går upp så det kan väl förbättra för de svenska plockarna. Vi har några svenskar som plockar, men det är inte så många. 

undefined
Det blir svårare att få tag på bär för uppköparna när Migrationsverket stoppar utländska bärplockare. Det kan leda till höjda priser på till exempel sylt.

Bärplockarna stoppades, eftersom Migrationsverket börjat granska bärindustrin hårdare efter de senaste årens larm om fusk med löner och ersättningar, samt usla levnadsvillkor för de människor, främst thailändare, som kommer hit. Myndigheten ansåg att lön och arbetsvillkor inte kunde garanteras i branschen generellt. Vestin menar att Migrationsverkets sätt att se på industrin är feltänkt och att man inte bara plötsligt kan stoppa bärplockarna från att komma hit. 

– Bärplockarna får grundlön och provision. De som kommer hit vill ju jobba och tjäna pengar, inte sitta hemma och "stirra i taket". 

Han menar att bärplockarna snarare styrs av vädret än tiden. 

– Är det fint väder är de ute och plockar så mycket de kan, men sen när vädret är dåligt, och särskilt sent på säsongen när det är kallt och blött är de inte ute lika länge. Då kanske de bara är ute nån timme eller två, eftersom de blir kalla och blöta när det är dåligt väder. 

Bristen på bär kommer få kännbara konsekvenser även för industrin menar Vestin.

– Även industrin får betala mer för bären, sen får de importera, trots att det finns svenska bär. Det finns svenska bär, men ingen som kan plocka dem. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!