Sedan mammografibussen försvann kallas kvinnor i bland annat Arvidsjaur och Arjeplog till Piteå sjukhus för mammografi.
Margareta Andersson bor i Arvidsjaur och kör 28 mil tur och retur för en mammografiundersökning i Piteå. Hon måste ta ledigt från jobbet, förlorar arbetsinkomst och med de höga dieselpriserna blir milen kännbara.
– Om jag ska åka komfortbussen tar det en hel dag, då är det bättre att jag kör, säger hon.
Men oavsett så är undersökningen något hon prioriterar.
– Jag har haft flera kompisar och en kusin som har upptäckt bröstcancer vid mammografin. Den hade inte hunnit sprida sig och det tycker jag är en viktig del i det här.
Nu när bussen inte längre kommer till inlandet tror hon att det är en stor risk att fler väljer bort undersökningen.
– Risken är att fler får cancer som hinner sprida sig för att man inte upptäcker den i tid. Jag ser mammografin som en billig livförsäkring. Man kan hinna upptäcka den i så pass god tid att man får en god prognos.
– Sedan är det så att jag behöver ta ledigt en hel dag för att åka ner och det är också dumt, fortsätter hon.
Den förra undersökningen gjorde hon på mammografibussen i Arvidsjaur. Då tog hon ledigt från jobbet en kortare stund, men den här gången blev det en hel dag för att åka tur och retur till Piteå. Margareta Andersson ser helst att bussen kommer tillbaka, annars tycker hon att Regionen borde ersätta resan. Som det är i dag är man inte berättigad sjukresebidrag.
– De säger att det är på grund av att det är en hälsoundersökning, vilket jag kan förstå men jag tycker ändå att det är dumt.
Margareta Andersson fortsätter:
– Det är hela tiden inlandet som drabbas av nedskärningar, sämre tillgänglighet och vi har de långa avstånden. Rent miljömässigt är det inte så bra.
Det avgående regionrådet Linda Frohm (M) uppger att mammografibussen ska användas där den behövs bäst.
– Med tanke på de extremt långa avstånden ligger Arjeplog och Arvidsjaur nära till hands, säger hon men poängterar samtidigt att det är en verksamhetsfråga att besluta var bussen behövs.
Ombyggnationen för mammografin i Sunderbyn är försenad och just nu används bussen i Boden. Enligt Linda Frohm kommer det ta tid innan det går att säga när bussen kommer att gå någon annanstans.
För Arvidsjaurbon Margareta Andersson finns det en oro att färre kvinnor i inlandet kommer göra undersökningen.
Vad säger statistiken?
– Det är inte fler kvinnor som väljer bort undersökningarna. Jag ska se till att kontinuerligt utvärdera antalet besök och jag hoppas verkligen att kvinnor i hela länet ser screeningen som en livförsäkring. Värt att påminna om är att tekniken är mycket bättre i de fasta enheterna vilket innebär att vi kommer hitta och bota fler cancrar i Norrbotten.
Enligt hälso- och sjukvårdslagen kan inte Region Norrbotten besluta om sjukresor för besök som handlar om förebyggande insatser, uppger Linda Frohm.
– Däremot så kommer en översyn av alla avgifter och ersättningar göras i Region Norrbotten. Jag är inne på att det kanske skulle gå att komma runt lagstiftningen genom att införa en annan sorts ersättning än sjukresor men då ska det vara jämlikt och jämställt, vilket innebär att man behöver titta på all förebyggande hälso och sjukvård inte isolerat mammografin.