Kort efter att Ola Sonidsson tillträdde som ny skolchef i Arvidsjaurs kommun uppstod en spricka mellan honom och gymnasierektorn Lars-Håkan Andersson.
– Det första han gjorde var att gå ut i SVT Norrbotten och säga att det inte var säkert att vi skulle hålla på med alpina NIU eller starta upp flygteknikerprogrammet som rektorerna har jobbat hårt för. Det irriterade mig och flera andra lärare. Det fanns ingen grund för det och jag tror att det var där schismen startade, säger en av flera lärare som PT har pratat med.
I mars skickade personalen på Sandbackaskolan ett öppet brev till kommunen, signerat av 45 personer, angående ledarskapet och arbetsmiljön. Där beskrivs en stor oro bland personalen och en häxjakt på rektorerna – i första hand Lars-Håkan Andersson som kallats illojal av kommunledningen.
Efter skrivelsen kallade skolchefen personalen till ett möte tillsammans med kommunchefen Lena Ruth och HR-chefen Mats Lundberg. Över 40 personer deltog.
– Alla gillar vår rektor och vi står upp för honom. Att han skulle vara illojal, det har jag svårt att se. Jag menar han är anställd på 90-talet. Både Lars-Håkans och Nils-Åkes (Asplund, biträdande rektor) lojalitet ligger mot organisationen, inte i huvudsak uppåt, säger en lärare.
Båda rektorerna är nu tjänstlediga och tillbaka 1 juli. Ledigheten har också varit omdiskuterad och enligt lärarna hade både Ruth och Sonidsson synpunkter gällande den.
– Grunden till det var dels att politiken var väldigt sena med budgeten så att rektorerna fick jobba mycket under sommaren och dels uppstarten av den nya flygteknikerutbildningen, säger en lärare.
Personalen är nu oroliga att kommunledningen vill tvinga bort Lars-Håkan Andersson för att införa ett "toppstyre" med den vikarierande rektorn Olof Johansson som Ola Sonidssons marionett.
– Vi hoppas att Lars-Håkan ska komma tillbaka i juli, men de har hela tiden försökt sätta kilar i hjulet för att få bort honom. Det är den känslan vi har, säger en lärare.
– Jag tycker att det handlar om vuxenmobbning för att få bort Lars-Håkan. En skolchef ska ha en värdegrund som motverkar sådant, säger en annan.
Enligt lärarna tycker kommunledningen att rektorn inte har kontroll över sin personal – något som även tolkas som ett misstroende mot personalen.
– Jag tror inte att vi litar på dem heller. Inte efter allt vi har hört och de signaler vi har fått, säger en lärare, som även slår tillbaka påståendena om rektorns bristande kontroll.
– Vi tycker att vi har ett jättebra samarbete. Han är inte inne och styr minsta lilla grej utan han litar på att vi gör vårt jobb. Hade vi inte gjort det så hade man sett det på resultaten. Vi har haft elever med i Yrkes-SM och vi hade nio elever på UF-mässa i Göteborg. Det är jättestort för en sådan här liten skola, så något måste vi göra bra.
Kommunledningen har bland annat ifrågasatt den låga sjukfrånvaron på Sandbackaskolan.
– Vid vissa tillfällen har de ifrågasatt om personalen sjukanmäler sig här eller om vi jobbar fastän vi är sjuka. I stället för att vända det till något negativt så borde man väl titta på vad det är vi gör så bra att vi inte är sjuka. Man ska väl titta på vad man kan ta efter av oss i stället, säger en lärare.