Lärare kan ersätta elevassistenter: "Kan öka lärandet"

Arvidsjaurs kommun vill ersätta ett 20-tal elevassistenter med utbildade lärare. "Det kan leda till uppsägningar", säger skolchefen Ulrik Bylander.

Ulrik Bylander, skolchef vid Arvidsjaurs kommun. (Arkivbild)

Ulrik Bylander, skolchef vid Arvidsjaurs kommun. (Arkivbild)

Foto: Norran

Arvidsjaur2020-06-12 21:07

På måndag inleds de fackliga förhandlingarna kring organisationsförändringen som går ut på att anställa lärare i stället för elevassistenter.

– Kommer vi vidare blir det uppsägningar på grund av arbetsbrist, då tanken är att vi ska anställda lärare i stället för att öka måluppfyllelsen i skolan. Men det ska förhandlas, säger Ulrik Bylander.

Er ambition är att säga upp elevassistenterna?

 – Nej, vi ser möjlighet att förhandla om en ny organisation där vi anställer lärare i stället för elevassistenter.

Arbetsgivarens förslag innebär uppsägningar?

– Då innebär det att det är arbetsbrist för de som är elevassistenter. Det kan leda till uppsägningar.

I dag finns det cirka 20 elevassistenter och skolvärdar i Arvidsjaurs kommun.

Finns det inget behov av dem?

– Jo, vi ser att behovet framför allt finns i grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den kategorin av elevassistenter berörs inte. I övrigt tänker vi att stöd som eleverna får i skolan ska vara för att uppfylla målen och då menar vi att lärare ska anställas. Sedan är det givetvis så att en elev som har en funktionsnedsättning har rätt till elevassistans på något vis.

Finns det elever som har elevassistans som inte behöver det?

– Det är inte det vi säger. Anledningen till att man får stöd i skolan är för att nå utbildningen mål. Vi menar att det måste vara bra att ha en lärare som stöd för att nå utbildningen mål.

Många elevassistenter har en annan funktion än just elevassistent.

– Det har blivit så. Jag vet inte varför eftersom jag fortfarande är ganska ny, men jag har noterat det. Det är inte frågan om att de inte gör ett bra jobb, för det gör de. Men vi tror att lärare med fem års högskolestudier kan öka lärandet, säger Ulrik Bylander.

Omorganisationen skulle öka lärartätheten.

– Vi vet inte hur mycket i nuläget, det är det vi ska förhandla om.

Hur ser du på möjligheten att rekrytera till Arvidsjaur?

– Låg- och mellanstadiet har vi inga problem med. Däremot är ämneslärare och ämnesspecialister svårare. Vi har till exempel inte någon speciallärare i hela kommunen och då är det klart att vi vill skapa en möjlighet att anställa en speciallärare.

Även fritidspedagoger är svåra att rekrytera.

– Vi har nio eller tio elevassistenter som är anställda som fritidspedagoger. Det är klart att det är svårt att rekrytera en när alla är tillsvidareanställda, säger Ulrik Bylander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!