Kvinnojourens skyddade boende stängde den 1 mars.
– Vi har sålt bort alla saker och bestämt att jouren ska upphöra helt till sista april. Vi ska inte ha kvar någon telefonverksamhet heller. Det är tragiskt och det är faktiskt på grund av den här nya lagen om tillståndsplikt, säger Kristina Alexandersson.
Hon konstaterar att de även haft svårt att rekrytera nya jourkvinnor. Men att de nu lägger ner handlar enbart om den nya lagen som blir omöjlig att uppnå.
– Skyddade boenden ska nu vara bemannat dygnet runt, det bör vara utbildad personal som socionomer och beteendevetare och det ska vara en större säkerhet. Det fattas pengar, hur ska vi kunna ha en årsavlönad person som jobbar hos oss, det finns inte en chans, säger Kristina Alexandersson.
Hur känns det här?
– Vi har ändå funnits i 14 år och hjälpt många kvinnor under åren, så det är jättetråkigt att vi inte kan finnas där för de kvinnor som vill komma direkt till oss utan att gå igenom socialtjänsten. Så har det alltid varit under alla år, att det finns kvinnor som hellre vill få hjälp, stöd och vägledning av en vanlig kvinnojour.
Arjeplogs kommun har ingen kvinnojour, men kommunen har haft ett avtal med jouren i Arvidsjaur.
– Vi vet att det finns ett stort behov i kommunerna runtomkring i Arjeplog, Slagnäs och Sorsele. Det finns alltid kvinnor som har behov av en kvinnojour, säger Kristina Alexandersson.