Kvinnojouren Hera fick plötsligt verksamhetsbidrag

Under tio års tid var Kvinnojouren Hera utan verksamhetsbidrag från Arvidsjaurs kommun. Men så kom en tidig julklapp på 100 000 kronor. Detta efter ett initiativ av Centerpartiets Bjarne Hald.

Gabriella Eklund, ordförande i Kvinnojouren Hera i Arvidsjaur gläds åt bidraget som räcker till att betala det skyddade boendet. (Arkivbild)

Gabriella Eklund, ordförande i Kvinnojouren Hera i Arvidsjaur gläds åt bidraget som räcker till att betala det skyddade boendet. (Arkivbild)

Foto: Privat

Arvidsjaur2022-01-08 18:00

MÄNNEN SOM SLÅR

Det var via media som Bjarne Hald fick ta del av att Kvinnojouren Hera i Arvidsjaur var en av dem som inte fick något bidrag alls av sin kommun i Norrbotten.

– Jag blev väldigt arg, sedan vet jag att de får ett bidrag av det kommunala bolaget Arvidsjaurhem sedan många år tillbaka, men även kommunen skulle kunna ge mer än noll kronor. 

Då kommunens ekonomi är god och man även skulle satsa på en bättre julgåva till personalen tyckte han det kändes rätt att även stötta kvinnojouren.

Under ett kommunstyrelsemöte i slutet av november lyfte han frågan och fick bifall av Britt-Inger Hedman (V). Socialdemokraterna ville man ytterligare skulle utreda behovet av stöd hos Kvinnojouren, men med siffrorna fem-fyra blev beslutet att stödet skulle betas ut, 50 000 kronor för år 2021 och 50 000 kronor för år 2022.

Man ska även utreda möjligeten till ett årligt stöd för kvinnojouren från 2023.

undefined
Centerpartiets Bjarne Hald tog initiativet till att stötta Kvinnojouren Hera i Arvidsjaur. "De gör ett fantastiskt bra jobb", säger han. (Arkivbild)

– Jag förstår att kvinnojouren hade gett upp, då de sökt bidrag tidigare och inte fått. De gör ett fantastiskt bra jobb, även om man förstås önskade att det inte behövdes, säger Bjarne Hald.

Centerpartiet vill se en stabil finansiering av kvinnojourer i hela landet.

– Mäns våld mot kvinnor är en viktig fråga för Centerpartiet både nationellt och lokalt. Så den här satsningen blev som hand i handske för oss, säger Hald.

För Gabriella Eklund, ordförande i Kvinnojouren Hera kom pengarna som en välbehövlig tidig julklapp.

– Vi är glada och tacksamma. Det här täcker våra fasta utgifter så att vi kan ha kvar vårt skyddande boende, det är det som pengarna får gå till. Sedan är det bra att kommunen visar att de här frågorna är viktiga.

undefined
Som enda politiker och enda man var Bjarne Hald med på ljusmanifestationen som kvinnojouren arrangerade nyligen. "Det kändes väldigt märkligt", säger han och menar att han skulle önska en större uppslutning. (Arkivbild)

Hon berättar att man nu jobbar med ett projekt som handlar om våld mot äldre och funktionshindrade. Man har tagit fram ett utbildningsmaterial tillsammans med Roks och Socialstyrelsen och vill nå ut och föresläsa för boendechefer, chefer inom socialtjänsten och personal.

– Funktionshindrade och äldre kvinnor är extra utsatta. Det vanligaste våldet är försummelse där den respektive kanske är less på den andra och, man tar exempelvis undan käppen för henne och låter henne inte ha några egna pengar. De är ett viktigt projekt som vi brinner för just nu, säger Gabriella Eklund som uppger att man riktar sig till Arvidsjaur, Arjeplog, Sorsele, Malå och Storumans kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!