Kostnaderna för gymnasiet har slagit i taket och gymnasiechefen ber nu om en utökad budget 2023.
– Vi skönjer ett ganska bra söktryck. Det är en av delarna till att vi behöver fler lärare och det kostar pengar, säger Lars-Håkan Andersson, gymnasiechef.
Enligt honom ser man redan nu att nästan 70 procent av eleverna i kommunen har sökt till Sandbackaskolan.
Till hösten blir det tre årskullar på flygteknikutbildningen och där kommer en lärare att behöva anställas på heltid. Även det generellt ökade elevunderlaget kräver fler lärare.
– Det kan bli två eller tre lärare, beroende på vad de har för behörigheter. Vi försöker få det så billigt som möjligt så helst skulle vi vilja ha en ultrakompetent lärare med alla behörigheter.
Skolverket har gjort om strukturen för yrkesprogrammen där elever, till skillnad mot tidigare, ska ha högskoleförberedande kurser.
– Vi är tvungna att planera in dem men sen när hösten kommer så kanske det inte är någon som vill läsa engelska, då står vi där med personal. Vi kanske kan nyttja dem till vikarier men det blir ändå en större kostym som vi måste planera för.
Merkostnaderna består också av att drivmedelskostnaderna ökat.
– Drivmedel har farit i höjden och det har förstås varit betungande för vår ekonomi. Vi har försökt att utnyttja de fordon vi har så mycket vi kan. Vi köpte in en buss för att transportera flygteknikeleverna ut till flyget och för att finansiera den så startade vi en bussförarutbildning, säger Andersson.
Enligt gymnasiechefen påverkar inte det utbildningens kvalitet.
– Vi är tvungna att ge dem de körtimmar som de ska ha. Vi har försökt förbilliga litegrann genom att köpa in några simulatorer och de har visat sig vara väldigt positiva, elever som inte är ute och kör kan sitta och lära sig att backa till exempel. Men de ska ändå ut och köra en hel del i trafiken.
Även kostnader för ökad närvaro av elevhälsan ingår i äskandet. Elevhälsan ligger centralt och Sandbackaskolan har för närvarande en sjuksköterska och en kurator som de delar med grundskolan.
Enligt Lars-Håkan Andersson finns det inga organisatoriska förändringar som kan kapa kostnader.
– Vi har gjort en hel massa åtgärder för att slimma och göra det så billigt som möjligt, nu ser vi att vi inte kan göra det mer, säger han.