Kommunen ratar pilotutbildning

Kommunfullmäktige i Arvidsjaur säger nej till att bilda ett nytt kommunalt bolag för att driva pilotutbildning. "Processen har helt enkelt avbrutits", säger Anne Enoksson, näringslivsstrateg och projektansvarig.

"Som jag ser det så är det ingen dum idé och hade den kommit vid ett annat ekonomiskt läge så hade den varit görbar", säger Anne Enoksson, näringslivsstrateg vid Arvidsjaurs kommun. (Arkivbild)

"Som jag ser det så är det ingen dum idé och hade den kommit vid ett annat ekonomiskt läge så hade den varit görbar", säger Anne Enoksson, näringslivsstrateg vid Arvidsjaurs kommun. (Arkivbild)

Foto: Carolina Bengtsson

Arvidsjaur2023-03-10 21:00

Sedan i november 2022 har näringslivsenheten utrett möjligheterna för kommunen att driva en pilotutbildning på yrkeshögskolenivå. I utredningen kom man fram till att utbildningen är lämpligast att driva i bolagsform. På senaste fullmäktigesammanträdet avslogs kommunstyrelsens förslag om att bilda ett nytt kommunalt bolag, Lapland Flight Academy AB.

– Det här innebär att vi avbryter utredningen och ansökningsförfarandet om en yrkeshögskoleutbildning, säger Anne Enoksson.

Kommunfullmäktiges ordförande, Ulf Isaksson (S), säger att det finns för stora risker och att det avgjorde beslutet.

– Om man ser hur ekonomin ser ut i framtiden i kommunen så kan det bli tufft, säger han.

Riskerna består enligt Isaksson bland annat i att uppdraget från Myndigheten för yrkeshögskolan bara är mellan tre till fem år.

– Sen måste det bli ett nytt anbud. Då är det inte säkert att man får det och då kanske man står där med flygplan och nybyggda hangarer.

Om man hade gått vidare med ett bolagsbildande så skulle ansökan ha lämnats in till midsommar. Anne Enoksson bedömer det som svårt att återuppta ansökningsprocessen om tillfälle skulle ges.

– Däremot har vi utifrån det arbete som vi har gjort en hel del underlag. Som jag ser det så är det ingen dum idé och hade den kommit vid ett annat ekonomiskt läge så hade den varit görbar.

Under projektets gång har man anlitat två konsultfirmor med erfarenhet inom flygbranschen. Enligt Enoksson har de tjänsterna hittills kostat 456 000 kronor.

– Vi avbryter samarbetet och våra vägar skiljs åt. Vi ska knyta ihop säcken till och med sista mars.

Hon säger att den totala investeringen, enligt underlag från konsulten, skulle uppgå till cirka 28,5 miljoner kronor för drift, flygplan och simulator utslaget på ett antal år. Utbildningen i sig beräknades kunna ge intäkter på drygt 1,1 miljon per utbildningsplats.

Även Sandbackaskolan har varit i kontakt med konsulten och har sett synergier med yrkeshögskoleutbildningen. Nu har de planerna, för tillfället, stannat av.

– Jag är glad att vi ändå har lyft på stenen och tittat på det här. Sen är det så i alla utredningar att det handlar om att ta in underlag och information. Är det så att utredningen visar att det är en satsning som man inte vill gå vidare med så har det åtminstone gett det, säger Enoksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!