Samiskt föräldranätverk beviljas bidrag

Kultur- och fritidsnämnden i Piteå stöttar det samiska föräldranätverket i Arvidsjaur med 10 000 kronor trots att det strider mot bidragsnormen. Politikerna anser att det är viktigt att leva upp till att bli en förvaltningskommun.

Piteå kommun har beslutat om att ansöka om att bli samisk förvaltningskommun. Det gör att kultur- och fritidsnämnden väljer att stötta ett samiskt arrangemang i Tärnaby där en familj från Piteå planeras delta.

Piteå kommun har beslutat om att ansöka om att bli samisk förvaltningskommun. Det gör att kultur- och fritidsnämnden väljer att stötta ett samiskt arrangemang i Tärnaby där en familj från Piteå planeras delta.

Foto: Evelina Eriksson

Arvidsjaur2024-05-06 05:00

Samiska föräldranätverket i Arvidsjaur har ansökt om 10 000 kronor i bidrag av kultur- och fritidsnämnden i Piteå för ett samiskt språk- och idrottsläger i Tärnaby i sommar där en familj från Piteå anmält sitt deltagande.

För att Kultur, park och fritid ska kunna bevilja föreningsbidrag krävs normalt att föreningen finns i Piteå kommun och frågan om stöd till samiska föräldranätverket blev därför en fråga för nämnden. Politikerna var överens om att bevilja bidrag, men det lyftes också att det var angeläget att se över bidragsnormen.

– Vi anser att det är en självklarhet att ge bidrag. Vi har ansökt om att bli samisk förvaltningskommun och det här är ett sätt att leva upp till det epitetet. Det blir ett beslut utanför bidragsnormen, men det har vi möjlighet att göra, säger Elisabeth Lindberg, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Mariann Lörstrand Blind, kassör i Samiska föräldranätverket, tycket det är positivt.

– Det känns jätteroligt att de beviljade pengar och insåg det värdefulla i det här. Jag vet att kommuner har sådana här stadgar, men samisk verksamhet fungerar inte så. Ibland måste man söka sig utanför kommunens gränser för att komma in i en gemenskap.

undefined
Mariann Lörstrand Blind, kassör för det samiska föräldranätverket, är glad över kommunens stöd. ”Vi brukar söka bidrag från kommuner där vi har deltagare och många vill stötta”, säger hon. (Arkivbild)

Det samiska lägret med runt 50 deltagare arrangeras både sommar och vinter sedan tio år tillbaka. Lägret ger barnen möjlighet att höra och prata samiska i en annan miljö än hemma och är även till för att ge barnen ett nätverk runt om i Sápmi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!