Kommunanställd döms för brott i tjänsten

En kommunanställd i Arvidsjaur som förfalskade en namnteckning döms nu till dagsböter för förvanskning av urkund. Eftersom kommunen inte lidit skada gör åklagaren bedömningen att det är ett ringa brott.

Personen, som döms att betala dagsböter, valde själv att säga upp sig på Arvidsjaurs kommun.

Personen, som döms att betala dagsböter, valde själv att säga upp sig på Arvidsjaurs kommun.

Foto: Christoffer Markström

Arvidsjaur2021-03-12 16:00

Det var den 24 oktober förra året som den kommunanställde skrev under och angav en annans namn i ett tilläggsavtal. Arvidsjaurs kommun, som upptäckte gärningen, polisanmälde det som en misstänkt urkundsförfalskning.

– Personen har inte gjort det för egen vinnings skull och vi gör bedömningen att vi inte har lidit någon ekonomisk skada i kommunen. Däremot är det en urkundsförfalskning vi pratar om, säger chefen på den enhet där personen jobbade.

Enligt enhetschefen har kommunen gjort bedömningen att den anställde haft förståelse för att denne saknat rätt att teckna avtalet. Varför personen ändå valt att göra det vill inte chefen kommentera.

– Personen har valt att säga upp sig själv och det är på grund av en händelse som är polisanmäld. I övrigt har vi inga kommentarer.

Har ni uppmanat personen att säga upp sig?

– Personen fattade beslutet själv när vi stod i samtal. 

Enligt ett strafföreläggande utfärdat av åklagarkammaren i Luleå ska den tidigare kommunanställde nu betala 40 dagsböter, totalt 12 400 kronor, för förvanskning av urkund. Brottet är den ringare varianten av urkundsförfalskning som annars kan ge upp till två års fängelse. Sex år om brottet räknas som grovt.

"Brottet bör bedömas som ringa eftersom gärningen inte begåtts för att bereda dig någon vinning utan har begåtts för att tillvarata Arvidsjaur kommuns rätt", står det i strafföreläggandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!