För den uppmärksamme Arvidsjaurbon är det nog ingen nyhet att det dykt upp en stor snögubbe på orten. Eller, uppmärksam behöver man nog inte vara för att se den nästan fem och en halv meter höga snögubben som William Lundin har byggt tillsammans med kompisarna Isak Nilsson och Leo Juliusson.
Bygget, som Aftonbladet var först att rapportera om, är dock inget nytt för i år. William och hans kompisar har gjort liknande byggen både 2021 och 2023.
Grundidén för projektet säger William kom från att han såg en stor snögubbe på Youtube. Storleken på snögubben var däremot ett försök att vara bättre än föregångaren.
– Tidigare har vi haft en annan person här i Arvidsjaur som har byggt stora snögubbar, men han hade slutat innan vi började. Men vi tänkte "vår måste ju vara större än förut", berättar han.
Och att den måste vara större än förut, det är ett motto killarna levt efter, medvetet eller omedvetet, vid varje efterföljande snögubbsbygge. Vid varje tillfälle har snögubben växt. Först tre meter, sen fyra. Sen kom årets snögubbe.
– Vi har inte mätt exakt, men den är nog omkring fem och en halv meter hög. Det är nog ungefär så stort vi kan bygga med de verktyg vi har just nu, det går ju att göra ramper och annat men det blir väldigt krångligt.
– Men det är klart att det har varit i tankarna hur man gör en ännu större, det finns ju skylifter att få tag på, men det är lite jobbigt för mig som är höjdrädd, fortsätter han med ett skratt.
Årets snögubbe kom till när William såg på väderprognosen att det skulle vara plusgrader några dagar framöver. Med plusgrader ute bildas kramsnön, den perfekta för att bygga snögubbar. Han och kompisarna bestämde sig för att bygga en snögubbe om vädret blev som prognosen lovat, men det höll inte hela vägen i mål.
– Den tog ungefär fyra dagar att bygga, men de sista två dagarna var lite krångligare. Det var precis kring nollan då så vi var tvungna att ta ut vattenslangen och vattna snön för att kunna fortsätta, berättar William.
Det har inte varit helt lätt för killarna att hitta accessoarer stora nog för att passa snögubben. Till exempel fick halsduken skapas av sju stycken filtar som sytts och knutits ihop. Och näsan, den består av en skulpterad och orangemålad vedklabbe.
– Hatten tycker vi fortfarande är för liten, men det blir nog ganska svårt att hitta en större. Hinken som är hatten är ganska stor, även om man inte kan tro det. Det är fortfarande ett mysterium vart vi ska hitta en stor hatt, säger William.