Under 2018 beslutade regeringen att alla kommuner ska ha matavfallsinsamling från och med första januari 2021. Arvidsjaur och Arjeplog hör till kommunerna där långa avstånd och få invånare gör det ekonomiskt ohållbart att uppfylla kravet.
– Om man tittar totalt sett så är det här inte heller en bra lösning miljömässigt. Man får jättelånga transporter för att hämta små mängder matavfall och även köra bort dem långa sträckor till behandlingsanläggningarna. Vi såg inte miljönyttan med att vi får ökade transporter. Vi tycker att hemkompostering är en bättre lösning i glesbygdskommuner, säger Åsa Andersson, samhällsbyggnadschef vid Arvidsjaurs kommun.
Nu har Naturvårdsverket ett remissförslag där man öppnar för undantag för kommuner som exempelvis Arvidsjaur och Arjeplog.
– Vi är jätteglada att förslaget har kommit, vi känner oss verkligen lyssnade på. De har gjort en konsekvensutredning till det här som är jättebra och speglar precis det vi tycker, säger Åsa Andersson.
Inlandskommunerna har tryckt på för just ett sånt här förslag och kommuncheferna i Arvidsjaur och Arjeplog har skickat en gemensam skrivelse till Naturvårdsverket.
– Vi hade även möten med Naturvårdsverket i augusti. Vi fick även bra stöd av SKR (Sveriges kommuner och regioner) och Avfall Sverige.
Kommuner som anser sig omfattas av undantag ska ta fram en ordentlig konsekvensutredning i sin avfallsplan.
– Där ska man redogöra för varför anser att man ska omfattas av undantaget. Som det ser ut nu är det ingen speciell ansökningsförfarande. Det tyckte vi var vettigt, säger Åsa Andersson.
Ett krav på matavfallsinsamling skulle slå mot taxorna. Både Arvidsjaur och Arjeplog har redan i dag höga taxor för avfallshantering på grund av de långa avstånden.
– Arjeplog ligger på plats 286 och vi på 232 i Nils Holgersson-rapporten över dyraste kommuner. Det är medborgarna som ska betala och skulle vi ha matavfallsinsamlingen skulle vi bli mycket dyrare. Det är ett orättvist regelverk, säger Åsa Andersson och fortsätter:
– Det är en oskälig kostnad och sedan ser vi ingen miljönytta då du i samma vända ökar transporterna. Därför tycker vi att det var ett klokt förslag som Naturvårdsverket kom med.
Förslaget är att föreskriften ska börja gälla i sommar. Kommunerna har till 6 mars på sig att yttra sig.
Christoffer Markström