Vinterkrigföring
I området runt Nordpolen smälter isen till följd av klimatförändringarna och intresset för området ökar, vilket kan leda till konflikter.
– Naturtillgångar i form av gas och olja finns öppet nu, men som tidigare varit dolt under isen är av intresse. Under ett antal år har det byggts upp en spänning. Bland annat har Ryssland hotat västerländska fartyg med att man inte får passera i regionen utan att Ryssland gett tillstånd till det, säger Morgan Gustafsson, stabschef vid Norrlands dragonregemente, K4.
Gustafsson har arbetat i norra Norrland sedan drygt 40 år tillbaka och har under tiden följt förändringarna i det område som kallas "high north".
– Från Arktis drar man ut en cirkel som omfattar de norra delarna av Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Det i sig är ett hotspot-område.
Han berättar att Nordpassagens ökade tillgänglighet till följd av issmältningen är en central del i det hela. Det faktum att fartygstransporter kan genomföras i Nordostpassagen gör att spänningarna mellan väst och Ryssland ökar, enligt Gustafsson.
Den förändrade omvärldsbilden i kombinationen med mer fokus på säkerhetspolitiska frågor i Sverige och Europa aktualiserar också den utbildning som bedrivs vid K4 i Arvidsjaur. Förbandet ska kunna agera och verka i alla Sveriges miljöer, där krigsförmågan i den subarktiska miljön är kärnan och specialiteten. Där jobbar även Johan Althén som bataljonchef.
– Den subarktiska förmågan gör att vi är användbara överallt. Träningen aktualiseras också genom klimatförändringarna. Vi ser ett ökat intresse från omvärlden gällande Arktis. Det gör att vi förstår att vi är en pusselbit i den svenska säkerhetspolitiken, såklart, säger han och fortsätter:
– Här på regementet har vi också en enhet från I19, Försvarsmaktens vinterenhet, där vi ser ett ökat söktryck. Att flera andra länder vill tränas i det här. Fler vill lära sig vinterkrigföring, det uppfattar jag som en trend.
Oroligheter i omvärlden styr också Försvarsmaktens upprustning, som fått i uppdrag av riksdag och regering att öka sin försvarsförmåga.
– Det är väl ingen som tror att Sverige är det direkta målet, men däremot kan vi bli ett transitland. Någon kan vilja ta sig fram och framgruppera enheter via Sverige, säger Gustafsson.