Strandade förhandlingar om chockhöjda hyror

Hyrorna på Slalomstigen och Idrottsvägen är alldeles för låga anser Arvidsjaurhem och vill chockhöja 27–50 procent. Nu har förhandlingarna strandat.
– Vi har inte kunnat komma överens, säger Helena Åsén, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Förhandlingarna kring kraftigt höjda hyror på Slalomstigen och Idrottsvägen i Arvidsjaur har strandat och ska nu tas vidare till Hyresnämnden.

Förhandlingarna kring kraftigt höjda hyror på Slalomstigen och Idrottsvägen i Arvidsjaur har strandat och ska nu tas vidare till Hyresnämnden.

Foto: Arvidsjaurhem

Arvidsjaur2025-04-22 17:00

Som Piteå-Tidningen tidigare berättat vill Arvidsjaurhem chockhöja hyrorna på Slalomstigen och Idrottsvägen. Hyresgästerna informerades om höjningarna i januari och detta skapade oro i hela kvarteret, många befarade att de skulle tvingas flytta.

De senaste månaderna har förhandlingar mellan Arvidsjaurhem och Hyresgästföreningen pågått men nu står det klart att de inte lett till någon överenskommelse.

Den strandade förhandlingen innebär att Arvidsjaurhem tar ärendet vidare till Hyresnämnden.

undefined
"Det känns som ett slag i ansiktet till de som bor där att hyresvärden inte värderar deras arbete, de har ett bra boende men det följer med arbetsinsatser", säger Helena Åsén, förhandlare vid Hyresgästföreningen. (Arkivbild)

Helena Åsén har förhandlat för hyresgästerna och konstaterar att hon och Mikael Renqvist, som förhandlat för Arvidsjaurhem, dock var överens om merparten av förhandlingspunkterna.

– Jag kan inte gå in på några summor eller detaljer, men vi kunde enas om en hyresnivå med jämförbara lägenheter i Arvidsjaur. Vi var också överens om infasning av hyra och hur fort den ska ske. Jag tyckte också de hade ett bra erbjudande om förturer till de som önskar byta bostad, säger hon.

Orsaken till att förhandlingarna nu strandat är främst frågan om självförvaltning, det vill säga det arbete hyresgästerna gör själva.

– Jag vill göra hyresavdrag för det som A-hem annars skulle sköta. Om man ska flytta in i ett sånt här hus har ju inte föregående ägare lämnat varken gräsklippare, spadar eller annat så det måste man köpa in. Och sedan alla arbetsuppgifter i form av snöskottning, halkbekämpning, gräsklippning, krattning, bortforsling av gräs och löv, olja in altaner med mera, säger Helena Åsén.

undefined
Mikael Renqvist, jurist och förhandlingsledare för Arvidsjaurhem, menar att hyresgästerna till följd av sitt arbete får förmåner. "Radhusliknande boende, privat gräsmatta, privat infart, privat altan, egen ingång med mera". (Arkivbild)

Mikael Renqvists uppfattning däremot, är att hyresgästerna till följd av sitt arbete får förmåner.

– Exempelvis radhusliknande boende, privat gräsmatta, privat infart, privat altan, egen ingång med mera, säger han. 

Han menar att Arvidsjaurhem har lämnat ett väl motiverat bud där även hyresgästernas arbetsinsatser är beaktade.

– Genom denna strandning löper hyresgästerna dels stor risk att hyran som hyresnämnden beslutar blir högre än vårt bud, men även att de kommer drabbas av retroaktiva hyreshöjningar och det är beklagligt, säger han.

Helena Åsén säger att det är svårt att veta vad som bestämdes kring arbetsinsatserna när husen byggdes på 80-talet.

– Det ska bli intressant att se hur Hyresnämnden bedömer det här, för det är ju lite speciellt. Hyrorna kanske från början är satta utifrån att man ska göra en egen arbetsinsats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!