Inlandets tandklinik satsar och bygger nytt

För ungefär tre och ett halvt år sedan öppnade Jane Viklund en tandklinik på Skomakaregatan. Nu har behovet ökat så pass att hon bygger en helt ny och dubbelt så stor klinik i Arvidsjaur. "Jag vill göra mitt yttersta för att glesbygden ska leva", säger tandläkaren.

Plattan till grunden är gjord. Det är Arvidsjaur bygg och montage som kommer bygga den nya kliniken på helentreprenad. "Jag ville att den skulle ligga nära busstation eftersom många är hitresande och nära ett kafé så att medföljande chaufför kan gå dit medan man väntar", säger Jane Viklund, ägare av Inlandets tandklinik.

Plattan till grunden är gjord. Det är Arvidsjaur bygg och montage som kommer bygga den nya kliniken på helentreprenad. "Jag ville att den skulle ligga nära busstation eftersom många är hitresande och nära ett kafé så att medföljande chaufför kan gå dit medan man väntar", säger Jane Viklund, ägare av Inlandets tandklinik.

Foto: Privat

Arvidsjaur2024-10-12 10:00

Sedan Jane Viklund startade Inlandets tandklinik har ambitionen alltid varit att på sikt anställa ytterligare en tandläkare och hon har funderat på hur det skulle kunna bli verklighet.

– När jag byggde nuvarande kliniken byggde jag tre rum och inredde två. Ganska direkt blev även det tredje rummet inrett och då tänkte jag att på sikt kan det vara en tandläkare till här, men det går inte, säger hon.

Med den arbetsmetod kliniken arbetat fram finns det inte utrymme för ytterligare en tandläkare att vara verksam i samma lokal.

– Vi använder teamtandvård på ett sätt som jag aldrig gjort förut. Med konceptet att bli färdig på så få besök som möjligt. Ett kan besök vara otroligt krävande för individen eftersom de ofta tagit ledigt hela dagen för att resa hit.

undefined
"Har jag möjligheten att göra en attraktiv arbetsplats där man kan få till ett till tandläkarteam, då är det nästan min skyldighet att göra det för det är en samhällsbärande verksamhet", säger Jane Viklund, ägare av Inlandets tandklinik.

Teamtandvård innebär att tandhygienist och tandsköterska kan utföra delar av tandläkarens arbete samt att tandsköterskor kan utföra delar av tandhygienistens arbete. På så vis jobbar tandläkare, tandhygienist och sköterskor tätt tillsammans i ett team för att man ska kunna utföra flera åtgärder under ett besök. Metoden har utformats utefter patienternas behov och situation eftersom de ofta åker långa sträckor från orter i inlandet för ett besök.

– Alla jobbar verkligen på toppen av sin kompetens, det är jätteroligt och stimulerande. Vi pratar med varandra, bollar och ändrar.

Jane Viklund berättar att patienterna ofta åker gemensamt och kommer i fulla bilar. Det har bland annat resulterat i att man har behövt utöka antalet sittplatser i väntrummet i flera omgångar.

– Från början hade vi tre sittplatser för vi har tre rum, jag tänkte det blir ju bra, men nej, sedan fixade vi fem stolar men nu har vi till och med stolar i hallen, skrattar Jane och fortsätter:

– De har med sig fikalådor och stickningar, det är trevligt.

undefined
Jane Viklund i lokalen där hennes nuvarande klinik var under uppbyggnad 2021. Likt den förra kliniken har Jane även ritat den nya utefter sina egna önskemål. "Jag kommer ihåg hur jag tänkte då och vad jag vill göra annorlunda. Det är ganska små grejer för det blev bra." (Arkivbild)

Den nya kliniken har börjat ta form på tomten längs Domängatan, i närheten av busstationen och det nya badhuset. När den står klar sommaren 2025 ska det rymmas sex behandlingsrum, ett labb, större steril, väntrum och personalutrymmen på 252 kvadratmeter.

För Jane Viklund var det inte självklart att bygga en helt ny tandklinik från grunden.

– Jag kontaktade näringslivsenheten och de föreslog några lokaler som jag kikade på. Men sedan frågade jag om det fanns möjlighet att bygga nytt och de visade tomter som gick att stycka av som motsvarade mina krav. Jag tog in offerter men det kändes som att det skulle bli en alldeles för stor investering.

Då hjälpte näringslivsenheten till med att söka regionalt investeringsstöd som senare också beviljades. Stödet delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden som är till för att bidra med tillväxt och hållbarhet i glesbygd.

– Kommunen har varit fantastiska. Det är ju till gagn för lika väl kommuninvånarna som hela regionen och bidrar till tillväxt för andra. Kommer man hit ett gäng så kanske man besöker optiker, bilprovning och provar skor.

Jane Viklund har inför satsningen gjort en marknadsundersökning och hon bedömer att orten är på frammarsch. Hon säger att man fortfarande tar emot nya patienter men att man hade behövt sätta stopp om man inte hade gjort satsningen. Hon tror inte heller att inflödet kommer att sina. Även om man lyckas få fler tandläkare till inlandet så kommer det att vara ett eftersatt behov i många år.

– Jag tror inte att jag kommer ha mindre att göra om fem år utan förmodligen tvärtom. Jag ska vara här länge, jag har två barn som är nio och elva. De har många år kvar i skolan och Arvidsjaur är en superbra ort att växa upp i så jag vågar skriva fast mig, säger hon.

Nu är nästa steg att rekrytera fler och på sikt bygga upp ytterligare ett team som kan arbeta i den nya kliniken. I nuläget är man fyra anställda i företaget.

– Inom ett halvår hoppas jag kunna anställa en sköterska till och sedan en tandläkare efter det. Så småningom behövs både tandhygienist och receptionist när vi börjar vara ett fullt fungerande team, säger hon.

Men skulle hon inte lyckas med rekryteringen har hon lösningar. Genom ett nätverk hon skapat med sina tidigare studentkollegor vid Karolinska sjukhuset finns det möjlighet att dra nytta av varandras resurser.

– I nätverket ingår vi, en klinik i Stockholm, en i Uppsala och en i Pajala. Kliniken i Stockholm har varit i Pajala och jobbat och de kan tänka sig att komma hit. Det är bra att ha konsulter som kommer och hjälper till när det är som mest, säger Jane Viklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!