Högt uppsatt militär anmäld för sexuella trakasserier

En högt uppsatt militär på K4 i Arvidsjaur har anmälts och utretts internt för sexuella trakasserier. Den berörda militären föreslås få ett avdrag på lönen som straff. K4:s regementschef Teddy Larsson vill inte kommentera det inträffade.

En högt uppsatt militär på K4 i Arvidsjaur utreds internt för sexuella trakasserier. (Arkivbild)

En högt uppsatt militär på K4 i Arvidsjaur utreds internt för sexuella trakasserier. (Arkivbild)

Foto: Emil Larsson

Arvidsjaur2024-05-26 05:00

Nyheten i korthet

  • En högt uppsatt militär vid K4 i Arvidsjaur har anmälts för sexuella trakasserier mot en kvinnlig medarbetare.
  • Efter intern utredning föreslås militären få löneavdrag som straff, men inga uppgifter om polisanmälan framkommer.
  • Försvarsmakten har kritiserats för att inte ta sexuella trakasserier tillräckligt allvarligt. Professor Aida Alvinius vid Försvarshögskolan säger att det finns en befäst tystnadskultur inom försvaret och att de som anmäler riskerar att utsättas för negativa konsekvenser både privat och professionellt.

Det var i samband med en tjänsteresa som den manlige militären ska ha sexuellt trakasserat en kvinnlig medarbetare både fysiskt och verbalt. Några veckor senare upprättade kvinnan en anmälan till arbetsgivaren som sedan utförde en internutredning. Ärendet har sedan anmälts vidare till Försvarets personalansvarsnämnd som ska pröva ärendet.

K4 har efter sin utredning föreslagit att den anmälde militären ska få disciplinspåföljd i form av löneavdrag. Det framkommer inga uppgifter om att ärendet skulle ha polisanmälts och K4:s regementschef Teddy Larsson vill inte svara på några frågor i ärendet.

– Vi kommenterar inte dessa ärenden, säger han till PT:s reporter.

Kan ni svara på om ni polisanmält det inträffade?

– Jag har inga kommentarer på den frågan.

undefined
Teddy Larsson, regementschef på K4, vill inte kommentera det inträffade och vill heller inte säga om ärendet polisanmälts. (Arkivbild)

Försvarsmakten har länge kritiserats för att inte ta tillräckligt allvarligt på sexuella trakasserier inom den svenska militären. Aida Alvinius är professor på Försvarshögskolan och säger att den tystnadskultur som försvårat arbetet för en jämställd arbetsplats finns kvar.

– Det har länge funnits en tystnadskultur inom militären och den är väldigt befäst i Försvarsmakten. På vissa ställen ser man till att individer som begår brott blir uppsagda men i andra fall blir gärningsmännen kvar och gör karriär. Många chefer oroas för sin egen karriär och vill inte gå emot den här tystnadskulturen, säger hon.

I sin forskning har Alva Alvinius gått igenom ärenden från Försvarets personalansvarsnämnd från de senaste tio åren. Hon berättar att många kvinnor som anmäler sexuella trakasserier får problem inom organisationen, både socialt men också karriärmässigt.

– Det finns mycket rädsla inom försvaret som organisation. Bryter man mot den machokultur som finns kvar så finns det ofta ett pris att betala för medarbetaren. Det kan förstöra ens karriär och man får ofta betala ett socialt och emotionellt pris. Man kan också själv bli skuld- och skambelagd och få höra att man ska tåla den här typen av beteende. Det är de känslor som präglar de offer som vågar anmäla, säger hon.

undefined
Aida Alvinius är professor vid Försvarshögskolan och säger att Försvaret präglas av en utbredd tystnadskultur vad gäller sexuella trakasserier.

Trots att kritik riktats mot Försvarsmakten anser Aida Alvinius att problemen med sexuella betingade överträdelser inom militären kvarstår.

– De flesta personer som anmäls får jobba kvar och det är väldigt få gånger det leder till polisanmälan, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!