Gymnasierektorn förbryllad över missnöjet

Lars-Håkan Andersson, tjänstledig rektor från Sandbackaskolan, säger att det funnits en pågående konflikt mellan honom och skolchefen Ola Sonidsson sedan i höstas. "Det är uppenbart", säger han.

Enligt tjänstlediga rektorn Lars-Håkan Andersson har det sedan i höstats funnits en konflikt mellan honom och skolchefen. "Vi har kanske inte alltid inrättat oss i det man önskat uppifrån", säger han.

Enligt tjänstlediga rektorn Lars-Håkan Andersson har det sedan i höstats funnits en konflikt mellan honom och skolchefen. "Vi har kanske inte alltid inrättat oss i det man önskat uppifrån", säger han.

Foto: Christoffer Markström

Arvidsjaur2022-06-09 16:00

Enligt Lars-Håkan Andersson grundar sig konflikten i ett missnöje från skolchefen gällande hur rektorerna valt att arbetsleda skolpersonalen.

– Det är ju något typ av missnöje över vårt flexibla arbetssätt. Vi har kanske inte alltid inrättat oss i det man önskat uppifrån, säger Lars-Håkan Andersson och fortsätter:

– Jag har ju rätt till det. Även om jag är en del av koncernen som andra, exempelvis IT-avdelningen, så har jag också lojalitet mot de statliga styrdokumenten och skollagen vilket innebär att jag bitvis är skyddad och kan styra över min egen personal.

Både rektorn och den biträdande rektorn har sedan i februari varit tjänstlediga. En ledighet som även den har gett upphov till diskussion bland skolchef, kommunchef och HR-chef.

– Vi har inte varit överens om kompensationen och hur den ska vara. Vi har landat i en överenskommelse där båda parter blivit lika missnöjda, säger Andersson som likt biträdande rektor, Nils-Åke Asplund, återgår i tjänst den 1 juli.

Anledningen till en längre ledighet kommer sig enligt rektorerna av att de inte tagit ut någon semester under senaste åren. Orsaken till det uppges bero på byte av skolchefer och rektorer som inneburit återrapporter till Skolinspektionen, vilka rektorerna har fått hantera. Även uppstarterna av alpina linjen och flygteknikerutbildningen under en pandemi har krävt sin tid.

– Det är ju också någon slags flexibel arbetshållning vi haft. Det är ju inte bra att inte ha semester men sen har vi försökt säga att nu vill vi försöka ta ut semester när det funnits möjlighet.

Personalen på Sandbackaskolan skrev i mars ett öppet brev ställt till kommunen angående ledarskapet och arbetsmiljön. Där beskrivs en stor oro bland personalen och att de upplever att det pågår en häxjakt på rektorerna.

Delar du den uppfattningen?

– Ja. Man kan väl säga att jag är lite förundrad över att man på flera sätt blivit ifrågasatt, bland annat för ledigheten, trots att de vet att vi jobbat extra och att vi jobbat under somrarna, säger Lars-Håkan Andersson.

Har det varit för mycket påverkan från skolchefen?

– Jag tycker att de försökt att begränsa den flexibilitet och det fria sätt som min personal fått jobba med. Jag är enormt stolt över min kompetenta och ansvarsfulla personal, vi skulle inte ha klarat oss igenom de här sista åren utan dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!