Den gamla ladugården i Renviken utanför Arvidsjaur användes till båttillverkning på 1940- och 50-talet. Båtverkstaden flyttades senare in till samhället där träbåtarna ersattes av plastbåtar. I dag finns spår av gamla tunnor och dunkar med varningstexter för olika gifter utspridda både på tomten och i fastigheten som nu ska rivas.
Det har fått stugägare i Renviken och runt Storavan att reagera. De är oroliga över att miljöfarligt avfall från båttillverkningen ska hamna i backen och i vattnet.
– Vi är väldigt oroliga och förbannade. Man håller på att elda på tomten också och vi har ingen aning vad man kastar in i den brasan, säger en stugägare.
Flera stugägare har kontaktat kommunens miljökontor.
– De verkar måttligt intresserade. Jag förstår inte varför man inte vill utreda det här, säger en stugägare.
Samhällsbyggnadschefen Åsa Andersson bekräftar att det har kommit in anonyma anmälningar mot fastighetsägaren.
– Vi bedömer att sannolikheten för föroreningar är mycket liten. Vi har inga uppgifter alls som tyder på att det har tillverkats plastbåtar i Renviken.
Eftersom ladugården som ska rivas var bygglovsbefriad när den byggdes behövs det inget rivningslov. Miljökontoret har dock varit på plats och gjort en tillsyn efter anmälningarna.
– Det finns inga spår alls från någon eldning. De har lagt upp avfall i olika högar för att sedan köra bort det, säger Åsa Andersson.
Det ligger många tunnor och dunkar med varningstexter?
– Vi har fått tre bilder inifrån ladugården. Det är väldigt stökigt i den och det ligger mycket metallskrot och några gamla tunnor. Men man ser att det är betong under. Vad man har haft tunnorna till vet man inte. På den tiden kanske de var bra att förvara annat i också. Det är ingenting i tunnorna och det var rent på fastigheten, vi hittade inget oljespill eller liknande.
Kan man utesluta föroreningar?
– Sannolikheten för föroreningar är väldigt liten, vi har ingen fakta som säger annat. Det är antydningar.
Ni känner inget behov av att utesluta föroreningar helt?
– Nej, sannolikheten är liten.
Miljö- bygg- och hälsoskyddsnämnden ska besluta om en eventuell detaljplansändring den 23 september. Enligt Åsa Andersson kan det bli aktuellt att utreda marken vid ett senare skede för att se om den är lämplig för hotellbygge.
Fastighetsägaren vill inte uttala sig om planerna i detta skede.