Helena Wallström är distriktsläkare och överläkare i gynekologi och obstetrik och jobbar delvis på Arvidsjaurs hälsocentral.
– De har haft symptomen tidigare, men nu märks besvären mer och det finns inte heller plats för dem. Många säger att: "Jag vill inte ha det så här längre, det går inte att vara så här arg. Nu söker jag hjälp", säger Helena Wallström.
Hon tror även att det kan vara en period i livet då kvinnor inte i lika hög utsträckning använder p-piller – något som gör att ägglossningen stoppas och man inte längre får problem med PMS/PMDS.
– Känner man att man har besvär och att det påverkar omgivningen, då ska man söka hjälp, säger Helena Wallström som upplever ilskan som ett stort bekymmer.
– Man kan kanske hålla ihop på jobbet, men sedan blir man omotiverat arg på sin egen familj. Man känner inte igen sig själv längre och att "det här är inte jag", säger Helena Wallström som berättar om kvinnan hon mötte som blev så arg på sin man att hon ställde honom i den kommunala bostadskön.
–Sedan blev det en väldigt frostig stämning när han fick ett brev från bostadsbolaget om en lägenhet.
Helena Wallström lyfter fram p-piller som ett alternativ som kan hjälpa mot PMS/PMDS.
– Alla kan inte äta p-piller och alla mår inte bra av det. Men sedan upplever jag också att det finns en trend att det är "fint" att vara utan hormoner. Men vår kropp består nästan bara av hormoner och mår man dåligt tio dagar i månaden så kanske man ska väga fördelarna mot nackdelarna med p-piller.
Ett alternativ kan även vara Sprionolakton, ett vätskedrivande läkemedel som delvis blockerar effekten av vissa hormoner.
En annan möjlighet är att medicinera med antidepressiva läkemedel under de tio dagarna i månaden som är som värst.
– De har visat sig ha en god effekt, säger Helena Wallström och menar att en del kvinnor väljer att ta medicinen hela tiden.
– Då kanske man även har en depression i botten.
Upplever du att kvinnorna blir hjälpta?
– Ja, det blir stor skillnad, många blir väldigt nöjda, säger Helena Wallström som tycker att vi pratar mer öppet i dag om PMS-besvär.
– Det är inte så mycket "hysch, hysch", längre kring det här. Det är jättebra.