Vid Norrlands dragonregemente, K4, arbetar jägarsoldater som ska verka bakom fiendens linjer. De är arméns främsta förband för strid på djupet och i sin vardag möter de stora utmaningar i form av kyla, väta och vind.
– Vi får inte ut någon ordentlig vinteruniform vilket gör att många på vårt förband köper egen. Den kostar 15–16 tusen, säger Arvid Almström som ifrågasätter att soldater i Arvidsjaur har samma typ av utrustning som i Skåne.
– Självklart kan jag verka med den materielen jag får som grund, men när man har det här som jobb och jobbar med det hela tiden då vill man inte att utrustningen bara ska vara tillräcklig utan att den ska vara bra.
Enligt Almström är det självklart för de flesta nyanställda att själv bekosta vinteruniformen bestående av en byxa och en jacka.
– Det vi får nu är mer som ett väldigt tunt skalplagg som vi bär över vår gröna uniform. Den hjälper inte mot kyla, väta och vind utan är bara för att göra oss vit.
Almström började arbeta på K4 i augusti och har hittills införskaffat både värmejacka och stridsutrustning för egen peng.
– Den värmejacka vi får är inte så varm och tar jättemycket plats i packningen. Därför har jag bekostat en egen som jag faktiskt kan hålla värmen i och den tar bara en tredjedel av utrymmet jämfört med den andra, säger han och fortsätter:
– Jag planerar också att köpa egna kängor, då kängorna vi har när det inte är vinter är väldigt obekväma. Om man går sönder fötterna är det svårt att vara en soldat som ska gå långt.
Är det ett utbrett missnöje?
– Folk tycker det är tråkigt men det är inte så att det enda vi gör är att gå runt och klaga. Vi biter mer i det sura äpplet och gör det vi ska.
Skvadronschefen Emil, som bara vill medverka med förnamn utifrån säkerhetsläget, har arbetet på K4 sedan 2004. Han anser att utvecklingen inom försvaret för att tillhandahålla rätt typ av utrustning går för långsamt.
– Det går alldeles för sakta och är för mycket byråkrati. Om man ser utifrån tidsaspekten så har det under alla år jag varit anställd funnits kvinnor i försvaret, men man har inte kunnat ta fram en utrustning som är lämpad för det, säger han och fortsätter:
– Vill man satsa på att få effektiva förband och enheter så måste den bästa utrustningen finnas.