Efterlängtat tillskott av pengar

Det är glädjeskutt hos Arvidsjaurs ryttarförening som beviljats pengar från Sparbanken Nord som kompensation för ökade kostnader. "De pengarna betyder otroligt mycket, det gör en jätteskillnad för oss", säger ordförande Tea Wännman.

"De pengarna betyder otroligt mycket, det gör en jätteskillnad för oss", säger ordförande Tea Wännman, ordförande Arvidsjaur ryttarförening, till höger. Till vänster Anna Lundqvist, ridskolelärare.

"De pengarna betyder otroligt mycket, det gör en jätteskillnad för oss", säger ordförande Tea Wännman, ordförande Arvidsjaur ryttarförening, till höger. Till vänster Anna Lundqvist, ridskolelärare.

Foto: Malin Jonsson

Arvidsjaur2023-04-04 05:00

Ryttarföreningen har som många andra drabbats av ökade omkostnader. Den största utgiften står elräkningen för.

– Vi har tidigare år haft en elräkning på runt 120 000 kronor och nu har den gått över 200 000. Vi har varit tvungna att dra in många inköp på grund av att elkostnaderna har varit så himla höga, säger Tea Wännman, ordförande.

Ridanläggningen äger föreningen själva och förutom ökade elkostnader så har även fodret till hästarna gått upp med cirka 30 procent. Pengarna från Sparbanken Nord har de blivit beviljade genom Föreningsmiljonerna som är ett extra stöd till föreningar för barn och unga.

– Vi hoppas att vi ska kunna investera de här pengarna direkt till barnen. Det betyder i princip att vi hoppas kunna få ihop att köpa en ny ponny. Det är vad vi borde ha gjort med pengarna i höstas, men vi var ju tvungna att dra i handbromsen, säger ordföranden och fortsätter:

– Man söker pengar och de är menade att kompensera för ökade kostnader. Det är lite bakvänt eftersom vi redan har betalat kostnaderna men det finns inga begränsningar för hur vi får använda dem.

Under hösten var föreningen tvungen att ta bort två hästar och därför är behovet av en ny ponny stort. Tea Wännman lyfter också fram att föreningen försöker hitta inkomstlösningar för att slippa höja avgiften för rideleverna.

– Vi vill verkligen inte behöva höja avgiften för då är vi rädda att barnen som kanske verkligen behöver stallet inte längre får komma. Vi jobbar stenhårt på att i stället hitta andra inkomstkällor till föreningen för att kunna bibehålla de låga priser vi har, som i dagsläget betyder att många barn får fortsätta att rida, säger hon.

Under våren 2022 hotades både ryttarföreningen och ridskolan av nedläggning. Nu har man löst biten med styrelsearbetet och ser att fler vill engagera sig i klubben. Men utmaningarna kring kostnaderna för anläggningen påverkar fortfarande.

– Vi har lämnat in en skrivelse till kommunstyrelsen om ökat driftbidrag. Vi fick en höjning av driftbidraget när vi var tvungna att ta över alla kostnader av anläggningen själva men det bidraget är baserat på gamla siffror. Elkostnaden har ökat och traktortimmar för snöskottning har blivit dyrare, säger Tea Wännman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!