Som 23-åring träffade Dan Eriksson en kvinna som han förälskade sig i, de fick två barn och levde ett till synes vanligt familjeliv i Arvidsjaur i många år – men Dan hade en hemlighet. En hemlighet som till slut blev för stor att bära och 21 år senare gjorde han sitt första självmordsförsök.
– Jag hade ångest och depression och allting samlades i huvudet. Jag visste inte vart jag skulle ta vägen och till slut orkade jag inte längre, berättar han.
Åren gick och Dan fortsatte hålla sin sexuella läggning hemlig. När han var 53 år kom han till en punkt då han gjorde sitt andra självmordsförsök, men sedan kom vändningen när han började berätta. En process som tog flera år.
– Har man varit så djupt nere och gått med sådana fruktansvärda tankar tar det ett tag innan man bearbetat det färdigt. Att skriva har varit ett sätt att hantera det. Sätt dig och skriv om du har några problem, det rekommenderar jag. Det är något speciellt när du får det på papper.
Dan Eriksson föreläser om självupplevd psykisk ohälsa och om sina självmordsförsök, han engagerar sig i Suicide Zero och har precis gett ut självbiografin: "Hur jag nästan dog: Den homosexuelle samen som lurade döden".
Precis som han skriver i bokens förord säger han:
– Åren gick och jag tog mig igenom skärselden och är nu en lycklig och stolt medelålders man med framtidsdrömmar.
Han beskriver självbiografin som en dagbok där han berättar om både upp- och nedgångar från sitt liv. Nu hoppas han kunna hjälpa andra som mår dåligt genom att dela med sig av sina erfarenheter.
– Jag vill att de ska kunna känna igen sig i mig och bli hjälpta. Att de vågar börja prata och vågar öppna sig. Jag har öppnat mig totalt och det gör jag gladeligen. Jag vill inte vara utan de hemska åren när jag försökte ta livet av mig för jag har ju fått så mycket.
Han säger att den psykiska ohälsan är utbredd i samhället.
– Och tyvärr ökar den bland unga. Största dödsorsaken bland män mellan 15 och 45 år är självmord.
Dan har tidigare föresläst för elever på gymnasieskolor och det vill han även göra för eleverna på högstadiet för att prata om hur man är mot varandra och om mobbning.
– Jag ser mig själv som en informatör, en katalysator som kan sätta i gång det här. Vi måste kunna prata om psykisk sjukdom naturligt. För 43 år sedan tog min brorsa livet av sig och vi blev naturligtvis chockade, men då skulle det nästan hyschas, säger han och fortsätter:
– En del vill nästan skuldbelägga andra personer för att någon har tagit sig liv, men det är så här och det kan låta hårt, men den som tar livet av sig har ju tagit beslutet.
För Dan berodde den psykiska ohälsan på att han inte kunde acceptera att han är homosexuell, men han säger att psykisk ohälsa kan bero på många olika saker som händer i livet.
– Jag vill att den som läser boken ska få ett hopp. Jag är hoppet – jag har varit ner i helvetet och kommit upp igen. I dag är jag lycklig och har allt jag kan önska mig. Jag vet att jag har hjälpt folk, jag har fått många reaktioner och det ger mig mycket energi tillbaka, säger han.
Under torsdagen deltar Dan Eriksson i programmet Efter tio med Malou von Sivers. Där ska han bland annat berätta om sin nya bok.