I februari hade Försvarsmakten en militärövning i området kring Kebnekaises sydsluttning. På tisdagsförmiddagen den 21 februari genomför förpatrull en rekognosering för ett hundratal värnpliktiga och i gruppen, som leds av en bergsmästare, ingår särskilt utbildade bergssoldater och yrkesofficerare.
Gruppens uppgift var att fästa säkerhetskonstruktioner och i samband med arbetet föll en soldat. Han ska, enligt vittnen, ha snubblat och i fallet lossnade ett snöflak och han drogs med i en större lavin. Enligt Försvarsmakten var mannen en mycket duktig bergsspecialist med ambition att vidareutbilda sig inom försvaret.
Kring lunchtid på tisdagen fick K 4 larm från personal på plats om att en lavin hade utlösts och att en soldat saknades. Sökarbetet påbörjades och soldaten påträffades medvetslös under tre meter snö drygt en timme senare. Under tisdagskvällen meddelades soldaten vara avliden.
Flertalet utredningar startades och tre dagar efter dödsolyckan fanns haveriutredare på plats i området.
– Vi har sett utifrån det begränsade material vi hade att det finns möjligheter att ge förslag på förbättringar, att det kan finnas säkerhetsvinster med en utredning från oss, sa utredningsordföranden Kristina Börjevik Kovaniemi då.
Efter insamlingen av material på plats har utredningen fortskridit och pågår fortfarande.
– Vi har det mesta av faktainsamlingen klar och vi vet i princip vad som har hänt. Nu tittar vi ytterligare på bakomliggande orsaker och försöker summera ihop det här, säger Stefan Carneros, haveriutredare och utredningsledare.
Kan du kommentera något från utredningen?
– Det kan jag inte göra för det blir att föregå litegrann. Det är inte ovanligt att när vi sedan presenterar fakta så visar det sig att det kan vara en viktig detalj som vi missuppfattat eller som tillkommer och då kan utredningen ta en annan riktning. I det här läget kan vi inte peka på några orsaker.
Nästa steg är att kalla till ett haverisammanträde där statens utredning kommer att presenteras för direkt berörda.
– Det gör vi dels för att de har rätt att få insyn i utredningen, dels för att de ska kunna korrigera eller komplettera om vi har missuppfattat någonting. Det sammanträdet har vi tänkt att ha i september, säger utredningsledaren och fortsätter:
– När det är gjort tar vi med oss eventuella synpunkter och kommentarer och går hem igen. Sen sätter vi oss och slutför rapporten.
Därefter skickas utredningen både på intern och extern remiss.
– Om man ska sammanfatta det så någon gång i slutet av november bör vi kunna publicera den här utredningen och då blir den offentlig.
Hur har utredningsförfarandet gått?
– Det har gått ungefär som vi har tänkt oss, den har inte avvikit på något sätt. Vi har fått allt stöd vi har velat ha både från Försvarsmakten och andra, säger Carneros.
– Sedan har vi haft semesteruppehåll och under semestern har det hänt många andra händelser som flygolyckor och Gröna lund och det har ju tagit tid som naturligtvis har påverkat litegrann men inte särskilt mycket.
Enligt Carneros har utredningen uppmärksammats bland de som vistas i alpin miljö och det är många som har hört av sig till kommissionen.
– Intresset för utredningen är stort. Vi får frågor från olika förbund och andra som är i de här miljöerna och jobbar.