Chef döms för ofredande efter skandalfest i Arvidsjaur

En firmafest i Arvidsjaur spårade ur och slutade med polisanmälan. Nu döms en manlig chef i 50-årsåldern för ofredande till dagsböter på totalt 23 000 kronor samt att betala skadestånd till en kvinna på 5 000 kronor.

Firmafesten började trevligt, men spårade sedan ur.  Nu döms en av cheferna för ofredande av en kvinnlig kollega. (Arkivbild)

Firmafesten började trevligt, men spårade sedan ur. Nu döms en av cheferna för ofredande av en kvinnlig kollega. (Arkivbild)

Foto: Kallestad, Gorm

Arvidsjaur2021-12-01 07:48

Det var sommaren 2019 som ett rikstäckande företag med verksamhet på flera orter, bland annat i Arvidsjaur, hade firmafest på Hotell Laponia. Men festen, där det förekom alkohol, fick en otrevlig vändning och kvällen slutade med polisanmälan.

I ett mejl till PT strax efter händelsen skrev företaget, via sin kommunikationsavdelning att man "ser allvarligt på situationen".

Två och ett halvt år senare döms nu en man i 50-årsåldern från södra Sverige för ofredande till 40 dagsböter om 580 kronor, totalt 23 200 kronor. Han ska även betala skadestånd till den utsatta kvinnan på 5 000 kronor samt 800 kronor till Brottsofferfonden.

Luleå tingsrätt anser i sin dom att gärningen kunde förväntas kränka kvinnans frid på ett kännbart sätt. Mannen begick gärningen med uppsåt.

Det var under firmafesten som mannen fysiskt antastade kvinnan genom att knuffa henne i bröstet så att hon ramlade omkull och därefter upprepade gånger hindra henne från att resa sig upp genom att trycka/knuffa på hennes överkropp med händerna. 

I förhör under rättegången berättade kvinnan att hon försökte dra ner klänningen som hasat upp över låren och resa sig, men mannen höll henne nere.

Tingsrätten konstaterar att kvinnan har berättat om den påstådda händelsen på ett klart, strukturerat och detaljrikt sätt och att den framstår som självupplevd. Hon är trovärdig och hennes berättelse får också stöd av ett vittne som befann sig i närheten.

Åsikterna om händelseförloppet går dock isär, mannen har förnekat gärningen och uppgett att han endast gav kvinnan en lätt och skämtsam knuff och att han sedan höll sina händer på hennes axlar. 

Han har motsatt sig att betala det enskilda anspråket och har inte kunnat godta något belopp som rimligt. Han har också begärt att staten skulle ersätta kostnaderna för hans privata försvarare vid händelse av frikännande dom. 

Men tingsrätten anser inte att mannens berättelse stämmer överens med vad vittnet har berättat och får inte heller stöd av någon annan utredning i målet.

I sin bedömning har tingsrätten också tagit hänsyn till att mannen hade en chefsposition i företaget där han och kvinnan jobbade och att händelseförloppet utspelade sig inför kollegor i ett socialt och arbetsrelaterat sammanhang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!